FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan dobio v.d. premijera i predsjednika

BIŠKEK, 25. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski parlament je u petakujutro imenovao Kurmanbeka Bakijeva, jednog od glavnih oporbenihčelnika, privremenim predsjednikom i premijerom.
BIŠKEK, 25. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski parlament je u petak ujutro imenovao Kurmanbeka Bakijeva, jednog od glavnih oporbenih čelnika, privremenim predsjednikom i premijerom.

Najmanje su četiri osobe poginule a stotine ih je ozlijeđeno u noći s četvrtka na petak u nemirima koji su uslijedili nakon što su oporbeni čelnici preuzeli kontrolu nad glavnim kirgistanskim gradom Biškekom.

Kako javlja agencija Itar Tass, pozivajući se na bolničke izvore, četiri su osobe poginule u nemirima, a jedna je žrtva i policajac. Ministarstvo zdravstva je, međutim, objavilo da su dvije osobe poginule i da ih je 367 ranjeno.

Odluka parlamenta o Kurmanbeku Bakijevu (na slici) čini se poništava dogovor donesen u četvrtak navečer da privremeno dužnost šefa države obnaša predsjednik parlamenta Išenbaj Kadirbekov.

Bakijev (55), bivši premijer (od prosinca 2000. do svibnja 2002. godine) vođa je Narodnog pokreta Kirgistana.

Stotine ljudi su u petak ušle u zgradu parlamenta, gdje su se sastali dosadašnji zastupnici i oni izabrani na osporavanim izborima održanima u veljači i ožujku, a kako bi podržali oporbu koja je preuzela kontrolu nad Biškekom.

Zastupnici će odlučiti na koji će način nastaviti raditi parlament, a Vrhovni je sud u četvrtak poništio rezultate osporavanih izbora.

Lokacija predsjednika Askara Akajeva, koji je navodno pobjegao iz zemlje sa svojom obitelji u susjedni Kazahstan, nije potvrđena. Kirgistanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Baktibek Abdirsajev je kazao da je Akajev na sigurnom s prijateljima, ali nije htio reći ništa više.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙