FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: Akajev pobjegao u Kazahstan, oporba poziva na mir

BISHKEK/ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Kirgistanski predsjednikAskar Akajev pobjegao je zajedno s obitelji helikopterom u Kazahstan,dok je oporba u glavnom gradu Bishkeku zauzela nacionalnu televiziju ipozvala stanovništvo na smirivanje stanja u zemlji, prenose u četvrtaksvjetske agencije.
BISHKEK/ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Kirgistanski predsjednik Askar Akajev pobjegao je zajedno s obitelji helikopterom u Kazahstan, dok je oporba u glavnom gradu Bishkeku zauzela nacionalnu televiziju i pozvala stanovništvo na smirivanje stanja u zemlji, prenose u četvrtak svjetske agencije.

Ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila je da je predsjednički helikopter s Akajevim i njegovom obitelji sletio na teritorij susjednog Kazahstana, no ta se vijest nije mogla potvrditi iz službenih izvora.

Reuters istovremeno prenosi da su prosvjednici oslobodili iz zatvora Felixa Kulova, bivšeg potpredsjednika vlade i glavnog političkog rivala predsjednika Akajeva.

Ista agencija prenijela je vijest da su pristaše oporbe zauzeli zgradu nacionalne televizije, s koje se nedugo potom narodu obratio oporbeni čelnik i bivši premijer Kurmanbek Bakiev najavivši nove izbore.

"Uspostavit ćemo mir i nećemo dopustiti nemire. Održat ćemo izbore i započeti našu vlast", rekao je Bakiev, jedan od ključnih ljudi u organizaciji prosvjeda protiv aktualnog predsjednika Akajeva.

Prema svjedocima na koje se pozivaju agencije tijekom prijepodneva je u sukobima između prosvjednika i policije u Biškeku ranjeno više desetina osoba.

Na krizu u Kirgistanu reagirala je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pozvavši na uspostavu koalicijske vlade nacionalnog jedinstva.

Posebni izaslanik OESS-a u Kirgistanu Alojz Peterle izjavio je CNN-u da će se dužnosnici Organizacije sastati tijekom četvrtka s oporbenim čelnicima, no da nisu uspjeli doći do Akajeva, koji je, rekao je, možda napustio zemlju.

Vezano za nemire u Kirgistanu oglasilo se i rusko ministarstvo obrane, prenosi njemačka novinska agencija dpa i dodaje kako je ministarstvo najavilo da se ruske snage u Kirgistanu neće mješati u sukob između vlade i oporbe u toj srednjeazijskoj zemlji.

Rusija u vojnoj zračnoj bazi Kant kod Bishkeka ima 500 vojnika i 20 borbenih zrakoplova, a u blizini kirgistanske prijestolnice svoje snage stacionirale su i Sjedinjene Države radi potpore operacijama u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙