FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovni podaci o Kirgistanu

BIŠKEK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kirgistan, gdje supripadnici oporbe u četvrtak zauzeli sjedište predsjednika i vlade uglavnom gradu Biškeku tražeći ostavku predsjednika Askara Akajeva,siromašna je zemlja središnje Azije i bivša sovjestka republika.
BIŠKEK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kirgistan, gdje su pripadnici oporbe u četvrtak zauzeli sjedište predsjednika i vlade u glavnom gradu Biškeku tražeći ostavku predsjednika Askara Akajeva, siromašna je zemlja središnje Azije i bivša sovjestka republika.

Donosimo osnovne podatke o Kirgistanu:

- Kirgistan je brdovita bivša sovjetska republika koja graniči s Kinom, Kazahstanom, Uzbekistanom i Tadžikistanom. Većina od 5 milijuna stanovnika te zemlje su muslimani i žive u siromaštvu pogotovo nakon kolapsa gospodarstva devedesetih godina 20. stoljeća.

- Predsjednik Askar Akajev, vodi zemlju od proglašenja nezavisnosti 1990. godine, ali je kazao da će odstupiti s dužnosti u listopadu ove godine. Ovih je dana isticao da bi svaki pokušaj provođenja "baršunaste revolucije", poput one u Ukrajini, mogao završiti građanskim ratom.

- Vanjski dug Kirgistana iznosi 2 milijarde dolara, a toliki je i bruto nacionalni dohodak. Akajev je nedavno uspio postići otpis velikog dijela duga Kirgistana. Skupina kreditora otpisala je 124 milijuna dolara duga te zemlje, te reprogramirala dodatnih 431 milijun dolara.

- Rudnik zlata Kumtor, osnovan zajedno s kanadskom tvrtkom Cameco Corp., donosi 40 posto prihoda od izvoza.

- Kirgistan leži na bogatim zalihama nafte i plina, a trenutačno se godišnje crpi samo 100.000 tona nafte.

- Kirgistan je dio Zajednice Nezavisnih Država, koja okuplja zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, a članica je i OESS-a

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙