FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: pregled vijesti do 12.30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati

LJUBLJANA

Hrvatski veleposlanik u Ljubljani Mario Nobilo rekao je u razgovoru za slovensku agenciju STA kako se slaže s ocjenom slovenskoga premijera Janeza Janše da približavanje Hrvatske Europskoj uniji olakšava rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja. Nobilo je istaknuo kako mu se čini logičnim da je Slovenija glavna partnerica Hrvatske kad je riječ o pregovorima s Europskom unijom. "Računamo na pomoć i savjete članica EU-a, osobito Slovenije", rekao je Nobilo, dodajući da je suradnja na tehničkoj razini postojala i u vrijeme prijašnje slovenske vlade, a sada je pojačana. Govoreći o očekivanoj odluci EU-a u pogledu početka pregovora s Hrvatskom, Nobilo je rekao da Hrvatska nema alternativni program ako pregovori ne počnu 17. ožujka.

SARAJEVO

Gradnja auto-ceste na koridoru V.c kroz Bosnu i Hercegovinu vrlo je zanimljiv pothvat i za Bechtel, izjavio je izvršni direktor ove tvrtke Charles Redman, istodobno kritizirajući vlasti BiH jer ne poduzimaju gotovo ništa kako bi se utvrdio način financiranja tog projekta. U izjavi koju u nedjelju prenosi sarajevski Dnevni avaz, Redman je kazao kako je Bechtel o gradnji auto-ceste kroz BiH razgovarao sa svim vlastima te zemlje još od 1998. godine. Redman je ocijenio da vlasti u BiH ne pokazuju spremnost napraviti bilo kakav praktičan korak ne bi li našle potreban novac. Aktualni pokušaji gradnje jedne po jedne male dionice Redmanu se čine neučinkovitim i on zagovara istodobnu gradnju na cijeloj trasi jer je to praktičniji i bolji pristup.

BANJALUKA

Dopredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, sin utemeljitelja stranke, pokojnog Alije Izetbegovića u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine izjavio je kako je njegov otac znao za zločine "pojedinaca u Armiji BiH" tijekom rata, te da je radio na njihovu suzbijanju "koliko je mogao". "Jednom, pri povratku s pregovora u Ženevi, dočekale su ga vijesti o pokolju nad Hrvatima. Bio je poražen. Izjavio je da se idući put neće vratiti u zemlju, ako bosanska vojska nastavi maltretirati narod kao što rade agresorske vojske. Znao je za logor Silos i pokušavao je osloboditi Srbe zatvorene u njemu. Od naše policije dobivao je odgovor da je u kućama ovih Srba pronađeno oružje, ali mislim da je glavni problem bio u tome što su skoro svi muškarci Bošnjaci iz Hadžića bili odvedeni od strane srpske vojske, stotine njih, i njihove obitelji su se nadale razmjeni. Na kraju krajeva, Srbi iz Silosa su izašli živi, Bošnjacima iz Hadžića nikad nije pronađen trag", tvrdi Bakir Izetbegović.

MIRANSHAH

Pakistanske snage sigurnosti pokrenule su u nedjelju u zapadnoj regiji uz afganistansku granicu operaciju protiv stranih pripadnika al Qaede, javlja agencija Reuters pozivajući se na službene izvore. Operacija je pokrenuta nakon obavještajnih informacija prema kojima se pripadnici al Qaede skrivaju u planinskom selu Mana u sjevernom Waziristanu, oko 300 kilometara jugozapadno od Islamabada, kazao je Mehmod Shah, šef sigurnosnog pojasa sela. Prema njegovim riječima, pojedinosti operacije nisu poznate i on ne zna nalazi li se na tom području i netko od viših dužnosnika al Qaede.

LATIFIYA

Dvanaest tijela među kojim su i tijela trojice vojnika pronađena su u poljoprivrednoj regiji južno od Bagdada, javlja u nedjelju agencija France Presse pozivajući se na vojne izvore. Prema tom izvoru, plemenski vođa tog područja, koje je nazivano "trokut smrti" zbog čestih ubojstava i otmica, obavijestio je u subotu iračku vojsku o svom otkriću pet kilometara istočno od Latifiye. "Devet tijela pripada civilima, a tri iračkim vojnicima. Svi su ubijeni iz vatrenog oružja ali ne istodobno jer su neka tijela ležala čak i mjesec dana", kazao je plemenski vođa. Kako je dodao, civili su vjerojatno bili hodočasnici koji su išli u svete gradove Kerbalu i Najaf cestom koja prolazi kroz Latifiyu, 40 kilometara južno od Bagdada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙