FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: svjedočenje o ubojstvu 100 kosovskih Srba

ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Bivša istražna sutkinja iz PrištineDanica Marinković, u četvrtak je na haškom suđenju SlobodanuMiloševiću, svjedočila o istrazi otmice i ubojstva stotinjak kosovskihSrba iz Orahovca u ljeto 1998. godine.
ZAGREB/DEN HAAG,24. ožujka(Hina) - Bivša istražna sutkinja iz Prištine Danica Marinković, u četvrtak je na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, svjedočila o istrazi otmice i ubojstva stotinjak kosovskih Srba iz Orahovca u ljeto 1998. godine.

Svjedokinja je ispričala kako je u kolovozu 1998. vodila istragu o otmicama Srba na području Orahovca, na zapadu Kosova, u kojoj je utvrdila da su pripadnici OVK oteli i likvidirali oko 100 ljudi.

U istrazi su braća Bekim i Luam Mazreku priznali da je njihova postrojba OVK oko 20. srpnja u Orahovcu otela 40 Srba i tri Albanca optužena za suradnju sa Srbima, kazala je svjedokinja.

Oteti su odvedeni u selo Klečka gdje je su likvidirani zajedno s ostalim zatočenim Srbima, ukupno njih oko 100, svjedočila je Marinković, citirajući navodna priznanja braće Mazreku.

Okružni sud u Nišu osudio ih je na po 20 godina zatvora, no viši sud te je presude poništio i predmet vratio na ponovno suđenje do kojeg nije došlo jer su obuhvaćeni jednom od amnestija Beograda.

Suđenje Miloševiću nastavlja se 6. travnja, kada će sutkinju Marinković protuispitivati tužitelj Geoffrey Nice.

Maratonsko suđenje bivšem predsjedniku Srbije i SRJ pred Haškim sudom (ICTY) traje od 12. veljače 2002. a optužnica ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙