FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj ukazao da se Milošević brani lažnim dokazima

ZAGREB/DEN HAAG, 28. veljače 2005.(Hina) - Glavni tužitelj na suđenjuSlobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), Britanac Geoffrey Nice,ukazao je u ponedjeljak da se bivši predsjednik SRJ u obrani služilažnim dokazima, na primjeru iskaza svjedoka Vukašina Andrića.
ZAGREB/DEN HAAG, 28. veljače 2005.(Hina) - Glavni tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), Britanac Geoffrey Nice, ukazao je u ponedjeljak da se bivši predsjednik SRJ u obrani služi lažnim dokazima, na primjeru iskaza svjedoka Vukašina Andrića.

Svjedok obrane Andrić, bivši pokrajinski ministar zdravstva na Kosovu, prošloga je petka svjedočio da je uzrok masovnog zbjega Albanaca s Kosova 1999. bilo bombardiranje NATO-a, a ne sustavni napadi i zločini srpskih snaga sigurnosti.

Uz njegov su iskaz u sudnici emitirane snimke Radio-televizije Srbije (RTS) na kojima Albanci govore da domove napuštaju zbog zračnih udara NATO-a, i na kojima se vide razrušeni stambeni objekti u Prištini, pogođene kolone izbjeglica, leševi civila.

Tužitelj Nice danas je ukazao kako je Andrićev iskaz bio lažan, a prikazane snimke RTS-a propagandni materijal, ponudivši kao dokaz kasnije snimljene iskaze istih osoba koje kažu su u zbjeg krenule po zapovjedi srpske vojske i policije.

Svjedok Andrić negirao je tvrdnje Nicea, inzistirajući da su snimke iskaza vjerodostojne, dane 1999. pred istražnim sucima.

Milošević je žustro branio svoje dokaze, ističući kako se radi o dokumentima o događajima koji nisu osporeni poput bombardiranja kolone izbjeglica uz stotine mrtvih i srušenog centra Prištine, koji su utjecali na izbjeglički val.

Kazao je kako je "danas službena verzija na Kosovu da se bježalo pred Srbima", što je nazvao "CNN-Albrightovom verzijom", prema tadašnjoj američkog državnoj tajnici Madeleine Albright.

"Izjave uzete prekjučer od sudionika događaja iz 1999. nemaju nikakvu vrijednost", rekao je optuženi za tužiteljeve snimke.

Svjedok Andrić izbjegao je odgovarati na pitanja tužitelja o masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pronađene stotine leševa s Kosova, o oduzimanju osobnih dokumenata albanskim izbjeglicama na granici Kosova i sličnim dokazima organiziranog progona Albanaca.

Milošević je u nastavku sjednice izveo novog svjedoka, liječnika dr. Dobru Aleksovskog iz Skoplja.

Aleksovski, dugogodišnji ravnatelj Službe hitne medicinske pomoći u Skoplju, svjedoči o pružanju pomoći stotinama tisuća albanskih izbjeglica koje su se u proljeće 1999. našle u Makedoniji. Iskaz nastavlja u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙