FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević upozoren zbog presporog izvođenja svjedoka

ZAGREB/DEN HAAG,23. veljače 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) u srijedu je upozorilo bivšeg jugoslavenskog predsjednikaSlobodana Miloševića da uz sadašnji tempo izvođenja svjedoka on nećedovršiti iznošenje obrane u predviđenih 150 radnih dana.
ZAGREB/DEN HAAG,23. veljače 2005.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je upozorilo bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da uz sadašnji tempo izvođenja svjedoka on neće dovršiti iznošenje obrane u predviđenih 150 radnih dana.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao je Miloševiću da nerazumno troši vrijeme jer je u 30 radnih dana od početka dokaznog postupka obrane 31. kolovoza 2004., ispitao samo 19 svjedoka, te da će tim tempom uspjeti izvesti samo stotinjak svjedoka.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, koji se pred ICTY-jem brani sam, sudu je prije najavio da će pozvati više od 1600 svjedoka.

Milošević je do sada ispitao 14 svjedoka obrane, ali mu je vijeće uračunalo i pet svjedoka koje je u početku dokaznog postupka obrane ispitao nametnuti branitelj Steven Kay.

Suci su upozorili i tužitelja Geoffreya Nicea da na protuispitivanje troši više vremena nego što je to činio Milošević u optužnom dijelu suđenja, kao i da stalno uvodi dodatne dokaze.

Robinson je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti procesa i rekao Miloševiću da će sam snositi odgovornost ako ne uspije dovršiti iznošenje obrane. Upozorio ga je da će vijeće strogo obračunavati njegov utrošak vremena i da ne očekuje nikakvo popuštanje.

Ponovo je predložio optuženom da u pripremi svjedoka koristi pomoć branitelja Kaya što je Milošević glatko odbio.

Robinson je naznačio da bi suci mogli tražiti mišljenje liječnika o mogućem povećanju broja raspravnih dana u tjednu s tri na četiri s obzirom na Miloševićevo poboljšano zdravstveno stanje.

U srijedu je dovršeno petodnevno svjedočenje bivšeg ministra vanjskih poslova SRJ Vladislava Jovanovića, a iskaz je počeo prof. Vukašin Andrić s Medicinskog fakulteta u Prištini, koji je na Kosovu tijekom rata 1998/99. bio pokrajinski ministar zdravstva.

Andrić je svjedočio kako je NATO u proljeće 1999. svakodnevno bombardirao gradove na Kosovu i civilne ciljeve pri čemu su ubijene stotine civila, a među žrtvama je bila i njegova punica.

Odgovarajući na Miloševićeva pitanja, Andrić je tadašnji masovni bijeg Albanaca s Kosova objasnio njihovim strahom od bombardiranja, te dodao da su se iz istih razloga iseljavali Srbi, Romi i Turci.

U sudnici je prikazano nekoliko video snimaka posljedica bombardiranja NATO-a na Kosovu, s leševima, pogođenim civilnim objektima i iskazima očevidaca.

Andrić je potvrdio Miloševićevu tezu da su tijekom sukoba na Kosovu pripadnici humanitarne udruge "Liječnici bez granica" korišteni kako bi se u njihovim vozilima krijumčarilo oružje za albanske gerilce. Svjedočenje Vukašina Andrića nastavlja se u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙