FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: Bivša istražna sutkinja negira masakr u Račku

ZAGREB/DEN HAAG,23. ožujka 2005.(Hina) - Bivša istražna sutkinja izPrištine, Danica Marinković, u srijedu je kao svjedok obrane na haškomsuđenju Slobodanu Miloševiću, negirala navode optužbe o pokoljučetrdesetak albanskih civila u selu Račak u siječnju 1999., navodećikako je obdukcija pokazala da su oni poginuli u borbi.
ZAGREB/DEN HAAG,23. ožujka 2005.(Hina) - Bivša istražna sutkinja iz Prištine, Danica Marinković, u srijedu je kao svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, negirala navode optužbe o pokolju četrdesetak albanskih civila u selu Račak u siječnju 1999., navodeći kako je obdukcija pokazala da su oni poginuli u borbi.

"Zaključak obdukcije bio je da su povrede na 40 leševa nastale od vatrenog oružja pucanjem iz daljine", rekla je Marinković i dodala da su obdukciju izveli stručnjaci iz Srbije, Bjelorusije i Finske.

Svjedokinja Marinković kazala je da je na dan pokolja 15. siječnja 1999. u Račku očevid obavila samo djelomice, zbog napada OVK.

Bivši jugoslavenski predsjednik, koji se pred Haškim sudom (ICTY) brani sam, svjedokinji je pročitao dio optužnice u kojem se opisuje srpski napad na Račak, granatiranje i zauzimanje sela, ubojstvo 40 nenaoružanih civila, od čega 25 zarobljenika na brdu iznad sela.

Marinković je rekla da su navodi iz optužnice netočni, jer "po onome što je vidjela, nije bilo ni granatiranja niti skupne likvidacije 25 muškaraca, a oni koji su pronađeni ubijeni bili su naoružani".

Kazala je da u Račku nije bilo ni žena ni djece, nego samo "teroristička banda" kako je nazvala pripadnike OVK, te naglasila da su oko sela bili iskopani kilometri rovova a srpska policija je pronašla velike količine oružja, streljiva i vojnih odora.

U sudnici su prikazane snimke zaplijenjenog oružja, posebno teških strojnica Browning 12.7 mm, automatskih pušaka, bombi, rovova i bunkera, koji su često korišteni u programu RTS-a.

Svjedokinja je izrazila čuđenje nad činjenicom da je voditelj Verifikacijske misije OESS-a, William Walker, istoga dana posjetio Račak i objavio da je počinjen masakr, bez kontakta s nadležnim pravosudnim tijelima SRJ.

Walkerov nalaz izazvao je burne međunarodne rekacije i osude, a nedugo nakon toga NATO je pokrenuo zračne udare na SRJ.

Srpska propaganda je od tada uložila velike napore da dokaže kako se radilo o poginulima u oružanom sukobu policije i pobunjenika, te da su dokazi o masakru inscenirani da bi poslužili kao 'casus belli', odnosno povod za rat. Istu taktiku u pobijanju haške optužnice za Kosovo primjenjuje i Milošević.

Svjedokinja Danica Marinković svoj iskaz nastavlja u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙