FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićevi svjedoci nude drugu sliku zbivanja na Kosovu 1999.

ZAGREB/DEN HAAG, 2. ožujka 2005.(Hina) - Bivši jugoslavenskipredsjednik Slobodan Milošević, koji se pred Haškim sudom (ICTY) branisam, u srijedu je izveo čak tri svjedoka obrane koji su pobijalinavode optužnice o srpskom progonu Albanaca s Kosova godine 1999.
ZAGREB/DEN HAAG, 2. ožujka 2005.(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, koji se pred Haškim sudom (ICTY) brani sam, u srijedu je izveo čak tri svjedoka obrane koji su pobijali navode optužnice o srpskom progonu Albanaca s Kosova godine 1999.

Miloševićevu tezu da je masovni zbjeg Albanaca s Kosova izazvalo bombardiranje NATO-a, a ne ofenziva srpskih snaga, svojim su iskazima danas potvrđivali svjedoci Mirko Babić i Goran Stojičić, djelatnici Službe hitne medicinske pomoći iz Makedonije, koji su u proljeće 1999. radili na zbrinjavanju albanskih izbjeglica.

Bivši voditelj Promatračke misije EU-a na Kosovu (ECMM) Dietmar Hartweg, svjedočio je u prilog Miloševićeve teze da su srpske snage tada samo odgovarale na provokacije albanskih gerilaca iz OVK.

"Policija nije izazivala incidente već je samo reagirala", rekao je i dodao da su to bile disciplinirane i kontrolirane reakcije.

Albanski seljaci bi se nakon tih napada OVK i odgovora srpskih snaga sigurnosti našli između dvije vatre pa su napuštali svoja sela, objasnio je Hartweg, koji će iskaz nastaviti idućeg utorka.

Svjedoci Babić i Stojičić rekli su da na graničnom prijelazu Donje Blace i u logoru Stenkovac među izbjeglicama, osim jednog, nije bilo ranjenih ili pretučenih osoba, što ne ukazuje na njihovo nasilno protjerivanje.

Po Babićevu su iskazu zapadne TV ekipe, posebno CNN i BBC, režirale prizore izbjegličkih patnji da bi potvrdile predodžbe o progonu.

Svjedočio je kako su izbjeglice na granici govorili da bježe pred bombama NATO-a, da bi kasnije nakon smještaja u logoru unisono tvrdili kako su ih protjerale srpska vojska i policija.

Miloševiću se pred ICTY-em sudi po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih. Proces je 12. veljače ušao četvrtu godinu trajanja, a do kraja dokaznog postupka obrane Miloševiću je ostalo 117 radnih dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙