FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok o zbrinjavanju izbjeglica s Kosova

ZAGREB/DEN HAAG, 1. ožujka 2005.(Hina) - Na haškom suđenju bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u utorak je svjedokobrane dr. Dobre Aleksovski dao iskaz o zbrinjavanju tisuća Albanacaizbjeglih s Kosova u Makedoniji u proljeće 1999. godine.
ZAGREB/DEN HAAG, 1. ožujka 2005.(Hina) - Na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u utorak je svjedok obrane dr. Dobre Aleksovski dao iskaz o zbrinjavanju tisuća Albanaca izbjeglih s Kosova u Makedoniji u proljeće 1999. godine.

Aleksovski je u vrijeme humanitarne krize s izbjeglicama, čiji je broj u jednom trenutku dostigao 800 tisuća, kao ravnatelj Službe hitne medicinske pomoći iz Skoplja bio zadužen za pomoć izbjeglima na graničnom prijelazu Donje Blace.

Iznoseći podatke svoje službe, rekao je da je među desecima tisuća Albanaca na tom prijelazu zabilježeno samo 14 ozlijeđenih među kojima je tek jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja.

Milošević je tražio da se ti podaci uvedu kao dokaz, tvrdeći da je među izbjeglima moralo biti više ranjenih ili pretučenih osoba ako su bježali pred progonom srpske policije, kako stoji u optužnici.

Svjedok je Miloševiću potvrdio tezu da je zbjeg Albanaca izazvalo bombardiranje NATO-a, navodeći kako su izbjeglice prvo govorile da bježe pred bombama a kasnije su počele kriviti srpsku policiju.

Milošević je iskoristio svjedoka i za pobijanje navoda iz optužnice koji govore da je srpska policija na granici oduzimala Albancima sve osobne dokumente, da bi im onemogućila povratak. Aleksovski je kazao kako su izbjeglice tvrdile liječnicima da su bez dokumenta, no nakon inzistiranja neki bi ih ipak pokazali.

Tužitelj Geoffrey Nice je u protuispitivanju citirao izvješća međunarodnih organizacija prema kojima su izbjegličku krizu izazvale operacije srpske vojske i policije na Kosovu, što je Aleksovski odbacio tvrdeći da na granici za to nije bilo dokaza.

Nice je citirao i izvješća u kojima se makedonskim vlastima zamjera na oskudnoj pomoći izbjeglicama i ograničavanju kretanja, što je Aleksovski nazvao uvredom za njega i njegovu zemlju.

Idući svjedok obrane Goran Stojičić, koji je tada bio vozač hitne pomoći, potvrdio je dio navoda Aleksovskog o tome da su izbjeglice stigle zbog bombi NATO-a a ne zbog srpskog progona. Stojičić u srijedu nastavlja svoj iskaz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙