FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok srpski lobist iz Amerike

ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka(Hina) - Srpski lobist iz Sjedinjenih Državaprofesor Barry Lituchy, član Međunarodnog odbora za zaštitu SlobodanaMiloševića, u srijedu je svjedočio u obranu bivšeg jugoslavenskogpredsjednika pred Haškim sudom (ICTY), potvrđujući njegove teze oHrvatima, Bošnjacima i Albancima kao krivcima za rat i zločine 90-ih.
ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka(Hina) - Srpski lobist iz Sjedinjenih Država profesor Barry Lituchy, član Međunarodnog odbora za zaštitu Slobodana Miloševića, u srijedu je svjedočio u obranu bivšeg jugoslavenskog predsjednika pred Haškim sudom (ICTY), potvrđujući njegove teze o Hrvatima, Bošnjacima i Albancima kao krivcima za rat i zločine 90-ih.

Profesor Lituchy je predavač povijesti na Sveučilištu New York, angažiran u nizu prosrpskih foruma u SAD, kao što su "institut za istraživanje Jasenovca" iz New Yorka, "međunarodni tribunal za ratne zločine SAD i NATO u Jugoslaviji" i drugi.

Poznat je po čestim posjetima i predavanjima u Srbiji i Crnoj Gori i kao pisac podnesaka ICTY-u zbog uskraćivanja prava Miloševiću, od kojih je zadnji uputio 26. veljače 2004. predsjedniku Theodoru Meronu.

U haškoj sudnici Lituchy je Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) nazvao fašističkom paravojskom koja je uništavala političke neprijatelje protjerujući sve nealbance s Kosova. Ispričao je kako su mu 1995. srpske izbjeglice iz Hrvatske govorile da su žrtve planiranog etničkog čišćenja, a bivši bošnjački čelnik Alija Izetbegović po njemu je ratni zločinac iz II. svjetskog rata.

Lituchy iskaz nastavlja u četvrtak kada će ga ispitivati tužitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙