FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok negira etničko čišenje na Kosovu

ZAGREB/DEN HAAG,22. ožujka(Hina) - Bivši čelnik vojnog pravosuđa SRJRadomir Gojović, svjedok obrane na haškom suđenju SlobodanuMiloševiću, u utorak je ustvrdio da na Kosovu 1999. nije provedenaistraga o etničkom čišćenju jer za to nije bilo dokaza.
ZAGREB/DEN HAAG,22. ožujka(Hina) - Bivši čelnik vojnog pravosuđa SRJ Radomir Gojović, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u utorak je ustvrdio da na Kosovu 1999. nije provedena istraga o etničkom čišćenju jer za to nije bilo dokaza.

General Gojović prošloga je tjedna na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ svjedočio o radu vojnog pravosuđa na Kosovu 1999.

Tužitelj Geoffrey Nice danas je pitao svjedoka zašto nije bilo istraga o etničkom čišćenju nakon međunarodnih izvješća o tisućama ubijenih i desecima tisuća protjeranih Albanaca.

Gojović je odgovorio da su istrage izostale jer nije bilo dokaza o etničkom čišćenju, te da mu je vrhovni vojni tužitelj potvrdio kako nije našao nijedan element za pokretanje postupka.

Svjedok je ponovio tvrdnju o aktivnosti i učinkovitosti vojnog pravosuđa na Kosovu, navodeći da su pokrenuta 382 postupka od kojih je 188 presuđeno a ostali su ustupljeni civilnim sudovima. Tužitelj Nice je kazao da su većina predmeta bile obične krađe, dok su ozbiljni zločini nad Albancima procesuirani samo iznimno.

Gojović je na kraju iskaza, na Miloševićev zahtjev, govorio o zločinima nad Srbima otkako je Kosovo pod upravom UNMIK-a, navodeći da je oko 1.000 Srba oteto i ubijeno, više od 80 posto srpskih kuća uništeno, a između 150 i 180 crkava i manastira srušeno.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson opetovano je upozoravao Miloševića da nekorisno troši svoje vrijeme ispitujući o onome što nije predmet optužnice, da bi mu na kraju isključio mikrofon.

"Vi pokazujete bezobzirno nepoštivanje pravila", upozorio ga je.

Milošević je nakon generala Gojovića izveo za svjedoka Danicu Marinković, sutkinju iz Prištine koja je u siječnju 1999. kao istražni sudac obrađivala pokolj u selu Račak. Pronalazak tijela četrdesetak Albanaca likvidiranih metkom u potiljak, izazvalo je tada oštre reakcije i osudu međunarodne zajednice, te se smatra da je poslužilo kao povod za vojnu intervenciju NATO-a protiv SRJ.

Srpska propaganda uložila je velike napore dokazujući da se radilo o insceniranom zločinu, koji je trebao opravdati bombardiranje, što je teza koju u svojoj obrani zastupa Milošević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙