FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati
ZAGREB, 24. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati

ZAGREB

Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski, kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine nad Albancima, u četvrtak ujutro je redovnom linijom Croatia Airlinesa otputovao iz Zagreba u Amsterdam, gdje će nakon predaje nizozemskim vlastima biti prebačen u pritvor ICTY-a. "Boškoski je jutros otputovao zrakoplovom Croatia Airlinesa u pratnji službenika hrvatskog ureda Interpola", potvrdio je u telefonskom razgovoru pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, voditelj vladinog Ureda za suradnju s ICTY-jem. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Puli u srijedu mu je ukinulo pritvor po osnovi uhidbenog naloga iz Skoplja radi prioriteta optužnice ICTY-a, te mu "odredilo pritvor u postupku predaje Haškom sudu". Odluci vijeća nije se usprotivilo ni državno odvjetništvo, ni njegovi odvjetnici Anto Nobilo i Rajko Branković, a Boškoski se usmeno na zapisnik odrekao prava na žalbu, čime je odluka postala pravomoćnom. Kada mu je pročitana haška optužnica, Boškoski je izjavio da se ne osjeća krivim. Istodobno je naglasio kako priznaje legitimitet Haškog suda i da će se zbog toga dobrovoljno predati.

SARAJEVO

Sadašnji hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović bit će smijenjen sljedećeg tjedna nakon što se Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown vrati iz službenog posjeta Sjedinjenim Državama, navode u četvrtak sarajevski dnevni listovi. "Dnevni avaz" Čovićevu smjenu najavio je na naslovnici ne ostavljajući mjesta dvojbama kako će Ashdown vjerojatno odmah nakon Uskrsa posegnuti za svojim "bonskim ovlastima" i ukloniti s dužnosti hrvatskog člana državnog vrha. I Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) potvrdio je kako Ashdown trenutačno analizira situaciju, a svoju će odluku objaviti nakon povratka iz New Yorka. Sukladno Ustavu BiH, u slučaju da članu Predsjedništva BiH iz bilo kojeg razloga prijevremeno prestane mandat, njegov se nasljednik bira iz sastava zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i to istog naroda iz kojeg je bio i član Predsjedništva. Najviše izgleda za Čovićeva nasljednika, prema procjenama medija u BiH, u ovom trenutku ima Martin Raguž, sadašnji zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma.

SARAJEVO

Ako Hrvatska u roku od dva tjedna ne da suglasnost za imenovanje Branka Kesića za veleposlanika Bosne i Hercegovine u Zagrebu, vlasti BiH predložit će drugog kandidata za tu dužnost, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić. Svi ostali kandidati za veleposlanike BiH predloženi "u paketu" s Kesićem već su dobili agremane zemalja u kojima su akreditirani, a jedino je za veleposlaničko mjesto u Zagrebu izostala formalna suglasnost koja se obično daje u roku od 60 dana. Kesić je za veleposlanika u Hrvatskoj kandidiran još prije tri mjeseca, a spornim se pokazao dio njegova životopisa iz ratnog razdoblja kada je obnašao dužnost jednog od direktora u Zavodu za izgradnju Banja Luke. Dio medija u Hrvatskoj sumnjičio je Kesića da je s te pozicije aktivno sudjelovao u etničkom čišćenju Banje Luke.

BIŠKEK

Oporba u Kirgistanu zauzela je u četvrtak sjedište predsjednika i vlade u glavnom gradu Biškeku, a prema zasada neprovjerenim informacijama, prosvjednici drže ministre obrane i obavještajnih službi kao taoce, javljaju agencije. Oko 800 prosvjednika prodrlo je u zgradu vlade i predsjedničku rezidenciju. Uz prosvjednike se u zgradi vlade nalaze Kurmanbek Bakijev, glavni vođa oporbe i Roza Otunbajeva, također oporbena čelnica. Vjeruje se da su predsjednika Akajeva njegovi najbliži suradnici sakrili na sigurno, a što se tiče navodno zatočenih ministara Esena Topojeva i Kalika Imankulova, službene potvrde o njihovoj sudbini još nema.

MOSKVA

Rusija je "zabrinuta" zbog razvoja situacije u Kirgistanu i rješavanjem oružanim putem krize nastale nakon parlamentarnih izbora u veljači i ožujku, izjavio je u četvrtak u Astani, u susjednom Kazahstanu, ruski premijer Mihail Fradkov. "Rusija je zabrinuta zbog razvoja situacije" u Kirgistanu, kazao je Fradkov čije riječi citira agencija Interfax iz glavnog grada Kazahstana gdje sudjeluje na regionalnom ekonomskom forumu. Ruski vojnici na položaju blizu glavnog grada Kirgistana nisu promijenili svoj raspored nakon događaja u Biškeku, i nastavljaju "rutinske vježbe", kazao je u četvrtak glasnogovornik ruskog zrakoplovstva Aleksandar Drobiševski.

RIM

Misu na Veliki četvrtak u ime pape Ivana Pavla Drugog predvodio je u Bazilici svetog Petra kardinal Giovanni Battista Re, pročelnik Kongregacije za biskupe, koji je kazao kako Papa prati misu preko tv-ekrana. Papa se još oporavlja nakon što mu je 24. veljače načinjena traheotomija u bolnici Gemelli kako bi lakše disao. Bazilika svetog Petra bila je prepuna vjernika, biskupa i kardinala, a tijekom mise su blagoslovljena sveta ulja. Papa u poruci koju je pročitao kardinal Giovanni Battista Re, kaže kako se ujedinjuje sa svim prisutnima u Bazilici. Ta se misa održava u znak sjećanja na posljednji Isusov dan proveden sa sljedbenicima prije muka na Križnome putu, te Papa obnavlja svećenička obećanja. Službeno je potvrđeno da se Papa neće na Veliki petak navečer nalaziti kod Coloseuma, te da će križ na Križnome putu nositi papin rimski vikar, kardinal Camillo Ruini.

PARIZ

Europljani su se velikom većinom izjasnili u korist budućeg ulaska Ukrajine u Europsku uniju, kojoj većina daje prednost pred Turskom, pokazalo je ispitivanje provedeno u šest europskih zemalja i objavljeno u četvrtak u pariškom dnevniku Le Figaro. Ulazak Ukrajine podupire 55 posto Europljana, ispred Rusije (50 posto), Turske (45) i Maroka (35), kaže se u ispitivanju provedenom telefonski u šest zemalja na uzorku od otprilike po 1000 osoba. Francuska i Njemačka pojavljuju se kao zemlje koje se najviše protive prijamu Turske, sa 63 i 64 posto glasova protiv. Velika Britanija jedina je zemlja koja daje prednost prijamu Turske (50 posto glasova za), ispred Ukrajine, Rusije i Maroka.

BEOGRAD

Policija je u srijedu, sat prije ponoći, ušla u hangar zrakoplovne kompanije JAT-a u zračnoj luci "Beograd" i iz njega istjerala oko 600 aviomehaničara "JAT-Airways"-a koji su više dana štrajkali, prenose u četvrtak beogradski mediji. Oko hangara je bilo raspoređeno više policijskih kombija s policajcima pod punom opremom, ali nije bilo primjene sile. Predstavnici ogorčenih štrajkaša su inzistirali da policajci naprave zapisnik o inventaru, kako ih ne bi optužili da su nešto otuđili.

PEKING

Ovotjedni posjet sjevernokorejskog premijera Pak Pong-Jua Pekingu nije omogućio određivanje datuma nastavka pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Tijekom posjeta nije ostvaren nikakav napredak u određivanju datuma nastavka pregovora šestorice", izjavio je Liu Jainchao, glasnogovornik ministarstva na redovitom susretu s novinarima. "No, mislim da su razgovori i razmjena mišljenja bili skloni" nastavku tog procesa koji okuplja Sjevernu i Južnu Koreju, Kinu, Japan, Rusiju i SAD, dodao je Liu. Tri niza pregovora u Pekingu od kolovoza 2003. do lipnja 2004. nisu omogućila rješavanje krize koju je izazvao nastavak vojnog nuklearnog programa Pjongjanga, najavljena u jesen 2002. godine.

TOKIO

Uoči službenog otvaranja u petak, u četvrtak je u središnjoj prefekturi Aichi održana svečanost otvaranja Svjetske izložbe EXPO 2005. kojoj je nazočilo 2.400 ljudi, među kojima su bili japanski car Akihito i premijer Junichiro Koizumi. Svečanost je otvorio prestolonasljednik Naruhito, počasni predsjednik izložbe, a okupljenima se obratio direktor EXPO-a Shoichiro Toyoda istaknuvši da izložba progovara svijetu o globalnim pitanjima okoliša i tehnologije. EXPO 2005. godine druga je svjetska izložba održana u Japanu, nakon one 1970. u zapadnoj prefekturi Osaka. Tema ovogodišnje izložbe "Mudrost prirode" ukazuje na potrebu postizanja ravnoteže između naprednih tehnologija i očuvanja okoliša kako bi se sačuvao miroljubiv suživot između čovjeka i prirode. Očekuje se da će šestomjesečnu izložbu posjetiti 15 milijuna posjetitelja, među njima 1,5 milijuna stranaca. Kao i na svim dosadašnjim izložbama, tako će i na EXPO-u 2005. svaka država imati svoj nacionalni dan. Hrvatskoj će biti posvećen 12. travnja, tijekom kojega će različitim kazališnim i glazbenim projektima te izložbama predstaviti publici nacionalnu kulturu i umjetnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙