FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čovićeva smjena idućeg tjedna, Raguž nasljednik?

SARAJEVO,24. ožujka 2005.(Hina) - Sadašnji hrvatski član PredsjedništvaBosne i Hercegovine Dragan Čović bit će smijenjen sljedećeg tjednanakon što se Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown vrati izslužbenog posjeta Sjedinjenim Državama, navode u četvrtak sarajevskidnevni listovi.
SARAJEVO,24. ožujka 2005.(Hina) - Sadašnji hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović bit će smijenjen sljedećeg tjedna nakon što se Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown vrati iz službenog posjeta Sjedinjenim Državama, navode u četvrtak sarajevski dnevni listovi.

"Dnevni avaz" Čovićevu smjenu najavio je na naslovnici ne ostavljajući mjesta dvojbama kako će Ashdown vjerojatno odmah nakon Uskrsa posegnuti za svojim "bonskim ovlastima" i ukloniti s dužnosti hrvatskog člana državnog vrha.

I Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) potvrdio je kako Ashdown trenutačno analizira situaciju, a svoju će odluku objaviti nakon povratka iz New Yorka.

Dragan Čović je u srijedu u Sarajevu izjavio kako se neće dragovoljno povući s dužnosti no prihvatit će odluke međunarodne zajednice, "ma kakve one bile".

Čović je ustvrdio kako je dužan tako postupiti zbog odgovornosti prema onima koji su ga izabrali.

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) analizirali su Čovićev istup i ubrzo izrazili "žaljenje" zbog njegove odluke da ne podnosi ostavku unatoč činjenici da je protiv njega podnesena pravomoćna optužnica.

Upravni odbor PIC-a izrazio je očekivanje kako će Čović tijekom uskrsnih blagdana ipak "još jednom razmisliti" o podnošenju ostavke "dok mu je takva opcija još uvijek na raspolaganju".

Ovakva izjava zapravo je podsjetnik Čoviću da će, ukoliko ga smijeni Visoki predstavnik, ujedno dobiti trajnu zabranu javnog i političkog djelovanja dok bi se, podnese li ostavku, u slučaju povoljnog ishoda sudskog postupka mogao vratiti u politički život.

Bez obzira na trenutačno veliko zanimanje za Čovićevu sudbinu, za većinu medija u BiH on je na neki način već postao povijest pa se sve više pozornosti poklanja predviđanjima tko bi ga mogao naslijediti.

Sukladno Ustavu BiH, u slučaju da članu Predsjedništva BiH iz bilo kojeg razloga prijevremeno prestane mandat, njegov se nasljednik bira iz sastava zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i to istog naroda iz kojeg je bio i član Predsjedništva.

Takav je mehanizam već primijenjen kada je Wolfgang Petritsch smijenio Antu Jelavića, kojega je u Predsjedništvu naslijedio Jozo Križanović.

Na isti način zamijenjen je i Mirko Šarović koji je u sadašnjem mandatu Predsjedništva BiH bio izabran za njegova srpskog člana a podnio je ostavku 2003. godine zbog umiješanosti u prodaju oružja Iraku.

U ovom trenutku u Zastupničkom domu je osam hrvatskih zastupnika od kojih je pet iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), po jedan iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Nove hrvatske inicijative (NHI) je jedan neovisni poslanik.

Najviše izgleda za Čovićeva nasljednika, prema procjenama medija u BiH, u ovom trenutku ima Martin Raguž, sadašnji zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙