FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ćović: Potpora Sanadera protiv političkih procesa Hrvatima - tisak

MOSTAR, 21. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski član Predsjedništva BiHDragan Čović izjavio je, u ekskluzivnom intervju zabosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka, prvomnakon podizanja optužnice u slučaju Lijanovići, da je dobio potporuhrvatskog premijera Ive Sanadera koji se obećao "maksimalnoangažirati" u obustavljanju političkih procesa koji se vode protivnjega i Hrvata u BiH.
MOSTAR, 21. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je, u ekskluzivnom intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka, prvom nakon podizanja optužnice u slučaju Lijanovići, da je dobio potporu hrvatskog premijera Ive Sanadera koji se obećao "maksimalno angažirati" u obustavljanju političkih procesa koji se vode protiv njega i Hrvata u BiH.

"Moram reći da sam imao nekoliko razgovora sa službenim Zagrebom i predstavnicima izvršne vlasti. Konkretno imao sam razgovor s gospodinom Sanaderom koji mi je prenio potporu u svim danima iskušenja. Čvrsto je obećao da će se, unatoč obvezama oko EU-a, maksimalno angažirati da prestanu politički procesi protiv Hrvata u BiH kako se ne bi dogodilo da drugi legitimno izabrani hrvatski član Predsjedništva na taj način bude diskvalificiran", rekao je Čović.

Dodao je kako je premijer Sanader, koji je i predsjednik HDZ-a, "u razgovorima s predsjednikom Europske pučke stranke, gospodinom Martensom to pitanje u cijelosti elaborirao".

Čović u intervjuu nije jasno odgovorio hoće li se povući pred pritiscima međunarodne zajednice, ističući da će svoje konačno stajalište zauzeti nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

"Pošto je ovo na neki način još jedan prijelomni trenutak, kako za mene, ali i jednako tako za stranku, svi zajedno ćemo morati možda donijeti i neke teške odluke. Predsjedništvo HDZ-a ima snage i odlučnosti donijeti ispravne odluke", rekao je Čović dodajući kako će pri tome "donijeti odluku, a da ne izigram ukazano povjerenje i razočaram i izdam one koji od mene jako mnogo očekuju".

Komentirajući optužnicu, podignutu i protiv braće Lijanovića, predsjednika Ustavnog suda Mate Tadića i profesora Zdravka Lučića, Čović je rekao kako se radi o gomili laži.

"Radi se o dokumentu bez ijednog konkretnog elementa kaznenog djela potkrijepljenog dokazima i činjenicama. Toliko je lažnih elemenata izneseno u optužnici vezano uz moje ima da se ja i danas pitam postoji li neki drugi Dragan Čović", rekao je Čović za Večernji list BiH.

Pokušaj njegove i eliminacije suca Tadića iz političkog života BiH Čović je povezao s planovima međunarodne zajednice i predstojećim ustavnim promjenama koje bi, po njegovim riječima, mogle opet biti na štetu Hrvata u BiH.

"Pokušaji traženja rješenja za BiH na načelima zatiranja jednoga naroda zbog organizacijske racionalnosti BiH mogu odvući na put bez povratka. Na isti onaj put koji su već izabrali mnogi koji nisu prepoznali prespektivnost za sebe i svoju djecu u BiH", rekao je uz ostalo hrvatski član BiH Predsjedništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙