FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović treba napustiti Predsjedništvo BiH - izvori OHR-a

MOSTAR, 1. ožujka 2005. (Hina) - Sudski procesi protiv hrvatskog članaPredsjedništva Dragana Čovića obvezuju ga da se udalji izPredsjedništva BiH i vrijeme je da on napusti tu dužnost, izjavio jeza mostarski Dnevni list od utorka neimenovani dužnosnik Ureda Visokogmeđunarodnog predstavnika za BiH (OHR).
MOSTAR, 1. ožujka 2005. (Hina) - Sudski procesi protiv hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića obvezuju ga da se udalji iz Predsjedništva BiH i vrijeme je da on napusti tu dužnost, izjavio je za mostarski Dnevni list od utorka neimenovani dužnosnik Ureda Visokog međunarodnog predstavnika za BiH (OHR).

Prema najavama u više bosanskohercegovačkih medija, protiv Čovića bi do kraja ovog tjedna trebala biti podignuta optužnica koja ga tereti za višemilijunsko oštećenje federalnog proračuna zbog oslobađanja carinskih dažbina mesne industrije "Lijanović" u vrijeme dok je bio ministar financija u Vladi Federacije BiH. Također se najavljuje da bi protiv Čovića mogla biti podignuta optužnica i za sumnjivu privatizaciju mostarske tvrtke "Soko", koja se prije rata bavila proizvodnjom vojne opreme.

Prema tvrdnjama dužnosnika Ureda Visokog predstavnika, na kojeg se poziva mostarski Dnevni list, Čović neće biti smijenjen s dužnosti člana Predsjedništva BiH odlukom Visokog međunarodnog predstavnika, nego će Visoki predstavnik Paddy Ashdown upotrijebiti istu metodu kao u slučaju nekadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića. Šarović je pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice podnio ostavku na dužnost člana Predsjedništva, jer bi mu u slučaju da ga je smijenio Visoki predstavnik slijedila doživotna zabrana bavljenja politikom.

U BiH je nakon rata više istaknutih dužnosnika smijenjeno te im je međunarodna zajednica trajno zabranila bavljenje politikom. Najpoznatiji među njima je bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić kojeg je zbog zauzimanja za hrvatsku samoupravu smijenio bivši Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙