FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: EU zatražio Čovićevu ostavku

SARAJEVO, 20. ožujka 2005.(Hina) - Europska unija službeno je unedjelju zatražila od Dragana Čovića da podnese ostavku na dužnostčlana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je protiv njegapodignuta optužnica za zloporabu položaja i korupciju, a tom zahtjevutijekom dana pridružili su se i Upravni odbor Vijeća za provedbu mirau BiH (PIC), te američko i kanadsko veleposlanstvo u toj zemlji.
SARAJEVO, 20. ožujka 2005.(Hina) - Europska unija službeno je u nedjelju zatražila od Dragana Čovića da podnese ostavku na dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zloporabu položaja i korupciju, a tom zahtjevu tijekom dana pridružili su se i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), te američko i kanadsko veleposlanstvo u toj zemlji.

Veleposlanik Nizozemske u BiH Rob Bosscher tijekom dana sastao se s Čovićem u Sarajevu kako bi mu u ime trenutnog predsjedatelja EU-a Luksemburga, koji nema veleposlanstvo u BiH, prenio zahtjev za odstupanjem s dužnosti.

Kako je priopćilo nizozemsko veleposlanstvo, Bosscher je hrvatskom članu Predsjedništva prenio kako je riječ o jedinstvenom stajalištu unutar EU-a, te da je povlačenje s dužnosti u slučajevima kakav je ovaj jedini način pokazivanja smisla za političku odgovornost i državničku mudrost.

Iz Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) priopćeno je kako su se u večernjim satima u Sarajevu sastali veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora PIC-a koji su pozvali Čovića da "odmah podnese ostavku" kako bi zaštitio ugled i integritet dužnosti koju obnaša i kako bi bio u stanju braniti se na sudu oslobođen obveza koje prizilaze iz njegove sadašnje dužnosti.

"Nesmetano funkcioniranje Predsjedništva BiH mora se sačuvati. Upravni odbor poziva Čovića da podnese ostavku bez odgode", stoji u priopćenju OHR-a.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu ranije tijekom dana također je pozvalo Čovića da odstupi s dužnosti, a isto stajalište preneseno je i u priopćenju veleposlanstva Kanade u BiH.

Kanadsko veleposlanstvo također je najavilo kako će, u slučaju da Čović ne podnese ostavku, "podržati dodatne mjere Visokog predstavnika".

Time je prvi puta zapravo potvrđeno kako će Visoki predstavnik Paddy Ashdown iskoristiti svoje ovlasti i smijeniti Čovića odbije li on sam odstupiti.

Takva mjera ujedno bi značila trajno eliminiranje Dragana Čovića iz političkog života u BiH, bez obzira na ishod sudskog postupka s kojim se mora suočiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙