FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 10. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 10. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

LJUBLJANA - Slovenija i Hrvatska imaju prijateljski odnos i više zajedničkih interesa nego neslaganja koja su ionako naslijeđena iz bivše Jugoslavije, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu u Kopru na okruglom stolu koji je pod naslovom "Slovenija - most prema jugoistočnoj Europi" održan u organizaciji koparskog sveučilišta. Na okruglom stolu sudjelovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Ljubljani Mario Nobilo koji je izrazio zadovoljstvo pozitivnim stajalištem službene Ljubljane prema početku pregovora Hrvatske i Europoske unije. Hrvatska u procesu uključenja u Europu nastoji nadoknaditi vrijeme koje je propustila zbog nametnutog rata, ocijenio je Nobilo, Dodao je da bi eventualni zastoj u tom procesu mogao ojačati protureformističke snage u Hrvatskoj, ali posljedično i u drugim državama koje žele status kandidata jer bi njihovo učlanjenje pomaknuo još više u budućnost.

LJUBLJANA - Slovenska parlamentarna opozicija kritizirala je u srijedu stajališta premijera Janeza Janše prema Hrvatskoj koje bi Europska unija mogla shvatiti kao bezuvjetnu podršku Zagrebu za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu. Bivši slovenski premijer i predsjednik liberalnih demokrata (LDS) Anton Rop ocijenio je problematičnom "bezuvjetnu podršku" koju Hrvatskoj pruža Janšina vlada, javila je slovenska agencija STA. "Bezuvjetna slovenska potpora predstavlja problem. Hrvatska ne smije zatvarati svoje tržište za slovenska poduzeća, ucjenjivati Sloveniju pitanjem Ljubljanske banke niti Sloveniji zatvarati more", rekao je Rop.

ZAGREB - Hrvatskoj je potvrđen status pridružene članice s pravom sudjelovanja u radu svih radnih tijela skupštine Zapadnoeuropske unije (WEU), ali bez prava glasa, priopćeno je u srijedu iz Sabora, nakon sastanka proširenog predsjedničkog odbora skupštine u Bruxellesu na kojem je sudjelovalo saborsko izaslanstvo na čelu s Matom Arlovićem, potpredsjednikom Sabora i voditeljem izaslanstva. Dodijelivši joj status kakav imaju Bugarska i Rumunjska, skupština je iskazala potporu hrvatskim europskim ambicijama, kaže se u priopćenju i dodaje da je Hrvatskoj upućen i poziv na osnivanje saborskog izaslanstva u sastavu od pet članova i pet njihovih zamjenika koji će redovito sudjelovati u radu Skupštine WEU.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu da Sirija mora povući iz Libanona sve svoje vojne snage i svo obavještajno osoblje te upozorio da Sjedinjene Države sa saveznicima rade na mjerama koje će poduzeti ukoliko Damask odbije puno povlačenje. Bush je rekao da obećanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada o djelomičnom povlačenju sirijskih snaga u dolinu Bekaa nije dovoljno, rekavši da je to jest "mjera, ali polovična" koja ne udovoljava rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na potpuno povlačenje iz Libanona. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica vrše snažan pritisak na Siriju da povuče svojih 14.000 vojnika i obavještajno osoblje iz Libanona prije libanonskih parlamentarnih izbora predviđenih za svibanj.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će sljedećeg tjedna južnu i istočnu Aziju gdje će razgovarati o nastavku pregovora o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje te o potpori razvoju demokracije u Iraku i Afganistanu. Rice će od 14-21. ožujka posjetiti Indiju, Pakistan, Afganistan te Japan, Južnu Koreju i Kinu, najavio je u srijedu State Department. "U južnoj Aziji državna tajnica će istaknuti pozitivan zamah u regiji, uključujući naše preporođene odnose s Indijom, našu neprekidnu predanost obnovi Afganistana i naš dugoročni angažman s Pakistanom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

RIM - Italija traži "najveću moguću suradnju" Sjedinjenih Država u istrazi o smrti tajnog agenta Nicole Caliparija, izjavio je u srijedu predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi. Berlusconi je kazao da je odluka koju je SAD u petak donio u Bagdadu da Italiju uključi u istagu "iznimno važna". "Samo iskreno i međusobno priznanje moguće odgovornosti dovest će do rješavanja" tog pitanja, dodao je. Agent talijanskih specijalnih služba ubijen je u petak u američkoj "prijateljskoj vatri" dok je pratio novinarku Giulianu Sgrenu koja je bila oslobođena nakon jedomjesečnog zatočeništva u Iraku.

MADRID - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero zajednički su se zauzeli u srijedu navečer u Madridu za poštovanje međunarodnih zakona u borbi protiv terorizma. "Uvijek ćete moći računati na Španjolsku", kazao je Zapatero Annanu koji je došao u Madrid kako bi sudjelovao na konferenciji o terorizmu, na kojoj u četvrtak treba govoriti o protuterorističkoj strategiji koja će se temeljiti na strogom poštovanju međunarodnih zakona. Annan će u petak nazočiti svečanoj komemoraciji žrtvama terorističkog napada u kojim je 11. ožujka 2004. u Madridu ubijena 191 i ranjeno 1.900 osoba.

MEXICO CITY - Jedanaest osoba poginulo je u srijedu navečer u padu policijskog helikoptera na jugu Meksika. Helikopter, koji je pripadao Uredu državnog tužitelja, srušio se kod mjesta Tlapa u provinciji Guerrero dok je bio na zadatku protiv krijumčara narkotika. Očevici prenose da su svi putnici smrtno stradali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙