FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan osuđuje "užasnu situaciju" u Darfuru

ALŽIR-UN-DARFURAnnan osuđuje "užasnu situaciju" u DarfuruALŽIR, 23. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan jeu srijedu u Alžiru izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka napolitičkom planu u Sudanu, osudivši "užasnu situaciju" koja vlada uregiji Darfur.
ALŽIR, 23. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u srijedu u Alžiru izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka na političkom planu u Sudanu, osudivši "užasnu situaciju" koja vlada u regiji Darfur.

"Ohrabreni smo mirovnim sporazumom za južni Sudan. UN ima vitalnu ulogu u pomaganju provedbe tog sporazuma. Ipak, užasna situacija koja vlada u Darfuru jako je umanjila sve izglede", kazao je Annan, obraćajući se sudionicima 17. summita Arapske lige.

"Na humanitarnom su planu ostvareni značajni napori, a zahvaljujući Afričkoj uniji i na polju sigurnosti. Suprotno tome, na političkom planu nema nikakvog napretka", kazao je Annan.

"Stanovništvo i dalje pati. Potrebno je učiniti više kako bi se zajamčila sigurnost. Osim toga, potrebno je licu pravde privesti odgovorne za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine", dodao je.

"Sve se strane moraju obvezati da će pregovarati u dobroj vjeri i u duhu kompromisa. U tome leži jedina nada da će se uspostaviti trajni mir", rekao je Annan.

Glavni tajnik UN-a je istaknuo da je potrebna financijska pomoć za humanitarne operacije u Darfuru te u drugim regijama Sudana.

UN je istovremeno u srijedu objavio kako je u Darfuru izbila epidemija meningitisa, nakon što su dvije osobe preminule od te bolesti, a 27 ih je oboljelo.

Glasnogovornica UN-a Radhia Achouri je kazala da su u logoru Saraf Omra identificirana četiri slučaja bakterijskog meningitisa.

"Zatražili smo od Svjetske zdravstvene organizacije oko 160.000 doza cjepiva za meningitis", dodala je Achouri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙