FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: U Darfuru je vjerojatno umrlo više od 180.000 ljudi

NAIROBI , 15. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Djelatnici Odjela zakoordinaciju izvanrednih situacija pri UN-u vjeruju da je u područjuDarfura u zapadnom Sudanu u posljednje dvije godine umrlo više od180.000 ljudi.
NAIROBI , 15. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Djelatnici Odjela za koordinaciju izvanrednih situacija pri UN-u vjeruju da je u području Darfura u zapadnom Sudanu u posljednje dvije godine umrlo više od 180.000 ljudi.

Predstavnik Odjela Jan Egeland rekao je za dpa da se taj broj odnosi na one koji su umrli od posljedica gladi, pothranjenosti ili bolesti, a ne i na one koji su poginuli u sukobima započetim prije gotovo dvije godine.

Prethodne su se procjene ograničavale na broj poginulih u sukobima i nasilju te je ta brojka iznosila oko 70.000 osoba. Amnesty International raspolaže podatkom od 50.000 poginulih u sukobima.

Sukobi u Darfuru, koje UN smatra jednom od najgorih svjetskih humanitarnih kriza, počeli su 2003., kada su lokalni pobunjenici ustali protiv vlade, tražeći pravednu podjelu prirodnih bogatstava zemlje, na što je vlada odgovorila silom.

Gotovo dva milijuna ljudi bilo je prisiljeno pred sukobima napustiti domove, a oko 200.000 ih je pred nasiljem pobjeglo u Čad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙