FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

BRUXELLES - Slovački premijer Mikulaš Dzurinda najavio je u utorak kasno navečer u Bruxellesu da će skupina zemlja članica pripremiti tekst za Europsko vijeće, koje u srijedu nastavlja rad, u kojem će predložiti da se se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore najkasnije do lipnja. "Carla del Ponte želi kazniti Hrvatsku i zato će skupina zemalja pripremiti tekst u kojem se predlaže da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore do lipnja", izjavio je Dzurinda na konferenciji za novinare po završetku prvog dana summita europskih čelnika, koji su se u utorak okupili u Bruxellesu.

BRUXELLES - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel predložio je u utorak navečer na sastanku europskih šefova država ili vlada u Bruxellesu da Trojka EU-a uskoro posjeti Zagreb kako bi provjerila stupanj suradnje Hrvatske s Haškim sudom, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora. "Rasprava o tom prijedlogu išla je u smjeru da se može očekivati njegovo prihvaćanje, što bi trebalo biti objavljeno u srijedu, drugi dan summita", rekao je izvor. Trojka EU-a uključuje predstavnike triju zemalja, prethodnog, sadašnjeg i budućeg predsjedavajućeg EU-a, a to su u ovom slučaju Nizozemska, Luxembourg i Velika Britanija.

RIM - Papa Ivan Pavao II. neće biti prebačen u bolnicu Gemelli, rekao je u utorak navečer profesor Rodolfo Proietti, šef liječničke ekipe koja se brine o Papinu zdravlju. "Nije predviđen smještaj Ivana Pavla II. u bolnicu", rekao je Proietti, šef odjela za hitne intervencije, opovrgavajući glasine kako će Papa biti prebačen u polikliniku Gemelli. Papi je promijenjena cjevčica u grlu koja mu je bila postavljena 24. veljače kirurškom intervencijom traheotomije.

BEJRUT - U eksploziji bombe u srijedu rano ujutro u trgovačkom centru libanonskog obalnog grada Kaslika poginulo je dvoje ljudi, a petero je ranjeno, objavila je policija i lokalna televizija. Eksplozija se dogodila u vrijeme kad je trgovački centar bio zatvoren. Prema prvim informacijama dvojica poginulih su Azijati, koji su radili u zgradi gdje je odjeknula eksplozija. Broj žrtava bio bi znatno veći da se eksplozija dogodila danju, kad je trgovački centar preplavljen kupcima. Grad Kaslik nalazi se 20 kilometara sjeverno od glavnog libanonskog grada Bejruta a većinu njegova stanovništva čine kršćani. To je druga eksplozija u posljednjih pet dana koja se je dogodila u kršćanskom području Libanona. U subotu je u eksploziji automobila-bombe u kršćanskom predgrađu Bejruta ranjeno 11 ljudi. Ova eksplozija mogla bi produbiti političku krizu u zemlji do koje je došlo nakon atentata koji je 14. veljače izvršen na bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja. Nakon Haririjeva ubojstva u zemlji je došlo do masovnih antisirijskih demonstracija.

ALŽIR - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u utorak kako očekuje da Sirija početkom idućeg mjeseca objavi pouzdan i precizan plan povlačenja svojih snaga i obavještajaca iz Libanona. Anan je nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, na marginama arapskog summita u Alžiru rekao novinarima da će prvog tjedna u travnju poslati u Libanon posebnog izaslanika Terjea Roeda-Larsena. Dodao je da kako ustraje u provedbi UN-ove rezolucije 1559, koja je donesena u rujnu prošle godine i kojom se traži potpuno povlačenja sirijskih snaga iz Libanona te razoružanje milicije.

SUBOTICA - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u priopćenju u utorak oštro prosvjeduje zbog postupka TV Novi Sad koja je prigodom pokretanja emisije na hrvatskom jeziku "Žurnal" i izbora osoba koje ovaj program uređuju odbila uključiti legitimne predstavnike hrvatske zajednice. Ovakav postupak TV Novi Sad, navodi se dalje u priopćenju, predstavlja najoštrije kršenje Zakona o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina. "Držimo da ova medijska kuća želi staviti hrvatsku zajednicu pred svršen čin tako što bi formalnim postojanjem emisije na hrvatskom jeziku navodno ispunila međunarodno-pravne i zakonske obveze za emitiranje emisije na hrvatskom jeziku, bez obzira na to što nije uključila predstavnike hrvatske manjine", stoji u priopćenju DSHV-a.

WASHINGTON - Broj ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama popeo se u 2004. na 10,3 milijuna, a većina njih dolazi iz Meksika, pokazalo je novo izvješće privatne washingtonske istraživačke skupine Pew Hispanic Center. Izvješće, koje se temelji na podacima američkog Ureda za popis stanovništva i ministarstva rada, kaže da Meksikanci predstavljaju daleko najveću skupinu ilegalnih imigranata u SAD-u. Njihov broj se procjenjuje na blizu 6 milijuna, ili 57 posto ukupnog broja ilegalaca. Oko 2,5 milijuna dolazi iz drugih zemalja Latinske Amerike.

WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Georgea Busha pozvala je u utorak na prekid gradnje novih izraleskih naselja i zatražila "pojašnjenje" o izraelskim planovima za podizanje novih 3.500 kuća na okupiranim dijelovima Zapadne obale. Očekuje se da će tu poruku Washingtona prenijeti dva visoka američka dužnosnika, pomoćnik državne tajnice David Welch i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Elliot Abrams tijekom putovanja u Izrael koje počinje u utorak, izjavio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli. Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je u ponedjeljak da Izrael planira izgraditi naselje od 3.500 kuća na Zapadnoj obali koje će povezivati glavna židovska naselja s Jeruzalemom.

ALŽIR - Čelnici arapskih zemalja koji su se u utorak sastali na dvodnevnom summitu u Alžiru složili su se u pogledu glavnih odluka, među kojima je i ona o obnavljanju mirovne inicijative kojom se Izraelu nudi potpuno povlačenje na područje unutar granica iz lipnja 1967. u zamjenu za globalni mir, izvijestili su u utorak mediji. Mirovna ponuda iz 2002. koju su Izraelci u više navrata odbacivali bit će predstavljena u srijedu na završnoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙