FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TEHERAN

"Dvosmislenosti" vezane za "bitne stvari" još uvijek postoje i nakon četiri dana intenzivnih pregovora o nuklearnim pitanjima između europskih i iranskih stručnjaka u Ženevi, kazao je u subotu jedan od iranskih pregovarača za državnu televiziju. "Unatoč svim naporima mogli smo doći do jednog jedinog zaključka, a to je da još uvijek postoje neke dvosmislenosti vezane za bitna pitanja", kazao je Cyrus Nasseri koji je zadužen za pregovore s Europljanima. "Na nuklearnom području glavno pitanje - a to su objektivna jamstva - još nije jasno", kazao je. Službeni Paris, London i Berlin pokušavaju uvjeriti Iran da pruži "objektivna jamstva" kako ne proizvodi nuklearno oružje u zamjenu za nuklearnu, tehnološku i trgovinsku suradnju, te za politički i sigurnosni dijalog.

WASHINGTON

Odluka američke vlade da se povuče iz sporazuma koji zatočenim strancima omogućuje pristup konzularnim službenicima ugrozit će prava stranaca zatvorenih u Sjedinjenim Državama i mogla bi dovesti u opasnost Amerikance zatočene u inozemstvu, rekla je u petak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). Američka državna tajnica Condoleezza Rice obavijestila je ovoga tjedna Ujedinjene narode da su se Sjedinjene Države povukle iz opcionalnog protokola Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Opcionalni protokol daje pravo konačne odluke Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u slučajevima zatočenih stranaca ukoliko se pokaže da im je uskraćeno pravo da vide diplomata iz svoje zemlje. Povlačenjem SAD-a iz Protokola ICJ više neće imati mogućnost da se bavi slučajevima stranaca zatočenih u SAD-u, kao ni Amerikanaca u stranom zatočenju kojima je uskraćen pristup njihovim diplomatima.

TOKIO

Umjereni potres od 4 stupnja po Richterovoj skali potresao je u subotu u podne Tokio i regiju, pri čemu nije bilo žrtava ni šteta. Epicentar potresa je bio 80 km ispod zemlje na području jednog predgrađa Tokija. Ranije se dogodio potres magnitude 5,1 stupnjeva na velikom otoku sjevera Hokaidu, u kojem također nije bilo žrtva ni šteta.

SKOPLJE

U nedjelju će se u Makedoniji održati lokalni izbori, prvi u skladu s novim zakonima o decentralizaciji vlasti i teritorijalnoj podjeli općina. Međunarodna zajednica apelirala je na građane i političke stranke da izbori proteknu mirno i demokratski. Predizborna kampanja koja je završila u petak u ponoć protekla je uglavnom mirno ali uz žestoke verbalne sukobe političkih protivnika, posebice između makedonskih i albanskih političara. Po novim zakonima, decentralizacijom vlasti općine dobivaju mnogo veće ovlasti od dosadašnjih. Nova teritorijalna organizacija omogućila je Albancima da budu većina u više općina i da preuzmu lokalnu vlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙