FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Izrael će u srijedu popodne predati Palestincima kontrolu nad Jerihonom, javljaju izraelski mediji.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz i palestinski ministar vanjskih poslova Nasser Yusef u utorak navečer su na sastanku dogovorili posljednje detalje primopredaje.

Raniji dogovori nisu imali uspjeha i obično su bili otkazani u posljednji čas zbog neslaganja oko pitanja sigurnosti i veličine teritorija koji ej trebao doći pod palestinsku kontrolu.

Jerihon je prvi od pet gradova na Zapadnoj obali koje je Izural obećao vratiti pod palestinsku kontrolu.

NEW DELHI

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je izjavila da će se povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka, koje je najavio premijer Silvio Berlusconi, odvijati u potpunoj koordinaciji s ostatkom koalicije.

"Uvjerena sam da će Talijani sve odluke koje se tiču njihovih snaga donositi u potpunoj koordinaciji, na način da se ničim ne ugrozi misija stranih snaga u Iraku predvođenih SAD-om", kazala je Rice na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom indijske diplomacije Narwarom Singhom.

Berlusconi je u utorak navečer za rujan najavio postupno povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka. Talijanski kontigent od 3.000 vojnika je pod britanskim zapovjedništvom i raspoređen je u Nasiriji.

TAIPEI

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian u srijedu je rekao da je kineski antisecesionistički zakon "agresivan zakon", istaknuvši da 2.000 članova Svekineskog narodnog kongresa ne može odlučivati o sudbini 23 milijuna stanovnika Tajvana.

U prvim komentarima nakon što je kineski parlament izglasao zakon koji odobrava uporabu sile ukoliko Tajvan i službeno proglasi nezavisnost, Chen je osudio kineske prijetnje silom u svrhu zastrašivanja Tajvana, pozvavši vlade u Pekingu i Taipeiu da spor riješe dijalogom.

Chen je izrazio "ozbiljnu zabrinutost i žaljenje" zbog tog zakona.

LONDON

Iran je spreman Sjedinjenim Državama ponuditi polovinu udjela u svojim budućim nuklearnim programima, kako bi dokazao da ne priprema atomsko oružje, prenose mediji izjavu višeg iranskog dužnosnika.

Financial Times u srijedu je objavio kako nije jasno u kojoj mjeri ta izjava Huseina Kazempura, iranskog predstavnika u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i vladinog savjetnika za energetiku, predstavlja politiku Teherana.

Američki predsjednik George W. Bush optužio je Iran da tajno pokušava razviti nuklearno oružje. Teheran je odbio optužbe rekavši kako je nuklearni program namijenjen dobivanju energije.

PRAG

Dvije su osobe poginule a više ih je ozlijeđeno kada je u samom središtu Praga iskočio tramvaj, priopćila je Simona Cigankova, glasnogovornica spasilačke službe.

Prema prvim informacijama, tramvaj je iskočio iz tračnica i pokosio skupinu ljudi na Karlovim namestima, jednom od glavnih praških trgova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙