FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sati.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sati.

MEISE

Premijeri desetak država iz redova Europske pučke stranke, koji su se sastali u utorak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, zauzeli se da se o Hrvatskoj raspravlja na summitu EU-a, koji je navečer počeo u Bruxellesu.

"Postignuta je skoro puna suglasnost da se barem na neformalnom dijelu summita EU-a raspravlja" o odgodi pregovora s Hrvatskom, rekao je slovenski premijer Janez Janša nakon završetka stranačkog skupa u Meiseu.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo raspravom o Hrvatskoj.

"Gotovo svi premijeri izrazili su potporu hrvatskim ambicijama da pregovori što prije započnu", rekao je Sanader.

"Mislim da smo potvrdili hrvatsku vjerodostojnost, koja je došla do punog izražaja i s optimizmom gledamo naprijed", rekao je Sanader, dodajući da je rasprava o Hrvatskoj trajala više od sat vremena.

ZAGREB

Hrvatska je oduvijek bila i sad je europska zemlja i to će se neizbježno odraziti u njezinom punopravnom članstvu u Europskoj uniji i pritom je odgoda početka pregovora ne smije zbuniti, rekao je u utorak u Zagrebu državni ministar europskih poslova njemačke savezne zemlje Baden-Wuerttemberg Ulrich Mueller.

"Jednoznačno je stajalište Baden-Wuerttemberga da Hrvatska mora postati članica EU. Naša savezna zemlja ne dopušta da je odgoda početka pregovora u tome zbuni, a ni vi ne smijete dati da vas zbuni", poručio je Mueller Hrvatskoj nakon razgovora s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova RH Gordanom Bakotom.

Time se stajalište Baden-Wuerttemberga doista razlikuje od službenoga stava njemačke vlade iskazanog 17. ožujka u Bruxellesu, rekao je Mueller u odgovoru na novinarsko pitanje.

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak da ne treba očekivati previše od njegova susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u četvrtak u Bizeljskom blizu Brežica.

"To će biti neformalni susjedsko-prijateljski susret na kojem ćemo razmijeniti mišljenja o europskim i bilateralnim pitanjima", rekao je Drnovšek u dužem razgovoru za Slovenski radio, u kojem se osvrnuo i na slovensko-hrvatske odnose, te proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.

"Ne treba biti nikakvih prevelikih očekivanja jer je to neformalni susret dvaju susjeda", rekao je Drnovšek uoči sastanka s predsjednikom Mesićem. Susret je zakazan za četvrtak popodne, potvrdili su uredi i hrvatskog i slovenskog predsjednika.

BEOGRAD

U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u utorak je svjedočio Mirko Ljubišić, ekonomist iz Vukovara, koji je tvrdio da su optuženi pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, Marko Ljuboja, Predrag Milojević i Predrag Dragović bili kod hangara na Ovčari, ali da su se vratili u grad i da nisu sudjelovali u ubijanju ratnih zarobljenika, kako se tvrdi u optužnici.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem novih svjedoka koje je pozvalo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine i sudsko vijeće.

BEOGRAD

Suđenje optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" za ratni zločin na Ovčari, koje pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu traje od ožujka prošle godine, profesionalno je, ali je optužnica manjkava i treba je proširiti na neke oficire bivše JNA, zaključak je Regionalnog tima promatrača, koji su formirali Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Istraživačko-dokumentacijski centar iz Sarajeva i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

Prema ocjeni promatrača Regionalnog tima, dostavljenoj u utorak medijima, optužnicom se terete samo pripadnici TO i dragovoljci, iako provedena istraga i izvedeni dokazi nedvosmisleno ukazuju na kaznenu odgovornost pojedinih visokih oficira bivše JNA, koji su se pred sudom pojavili u svojstvu svjedoka.

SARAJEVO

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prepustilo je Draganu Čoviću donošenje odluke o tome hoće li odstupiti s dužnosti hrvatskog člana ovog tijela, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Nakon sjednice Predsjedništva na kojoj je razmatrano aktualno stanje u zemlji u svezi s podizanjem optužnice protiv Čovića, Paravac je novinarima kazao da je zaključak državnog vrha da se u ovom slučaju radi o "pitanju dosljednog poštivanja zakona BiH te osobnog stava Čovića i njegove stranke koja ga je kadnidirala za člana Predsjedništva BiH".

"Predsjedništvo je zaključilo da ne želi raspravljati o optužnici protiv Čovića i smatra da je to stvar pravosudnih institucija", kazao je Paravac.

ZAGREB/DEN HAAG

Bivši čelnik vojnog pravosuđa SRJ Radomir Gojović, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u utorak je ustvrdio da na Kosovu 1999. nije provedena istraga o etničkom čišćenju jer za to nije bilo dokaza.

General Gojović prošloga je tjedna na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ svjedočio o radu vojnog pravosuđa na Kosovu 1999.

Tužitelj Geoffrey Nice danas je pitao svjedoka zašto nije bilo istraga o etničkom čišćenju nakon međunarodnih izvješća o tisućama ubijenih i desecima tisuća protjeranih Albanaca.

Gojović je odgovorio da su istrage izostale jer nije bilo dokaza o etničkom čišćenju, te da mu je vrhovni vojni tužitelj potvrdio kako nije našao nijedan element za pokretanje postupka.

BRUXELLES

"Vrlo sam optimističan i mislim da ćemo u nadolazećim danima učiniti znatan napredak koji će nas dovesti do pune suradnje s Haškim sudom", kazao je Koštunica u Bruxellesu nakon razgovora s europskim povjerenikom za vanjske odnose Ollijem Rehnom.

Na upit da li će se dvojica generala, koji se nalaze na optužnicama ICTY-a, Nebojša Pavković i Sreten Lukić, predati sudu, Koštunica je odgovorio da je njegova vlada svjesna "činjenice da su ta dva slučaja nešto što bi moglo voditi prema punoj suradnji s ICTY-em".

"Te slučajeve tretiramo vrlo ozbiljno", dodao je.

Od siječnja, osam Srba i bosanskih Srba se predalo sudu u Hagu.

BRUXELLES

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije okupili su se u utorak navečer u Bruxellesu na proljetnom summitu na kojem će glavna tema biti oživljavanje posustalog europskog gospodarstva.

Sastanak na vrhu počeo je tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom. Uslijedila je radna večera na kojoj bi se moglo neformalno raspravljati o pitanju otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom. Luksemburško predsjedništvo nije prihvatilo prijedlog četiriju zemalja da se pitanje Hrvatske uvrsti u službeni dnevni red, ali izvan toga u neformalnim raspravama, svaka članica može otvoriti temu o bilo kojem pitanju.

Očekuje se da će šefovi država ili vlada prihvatiti reformu Lisabonske strategije, dokumenta u kojem su europski čelnici 2000. godine zacrtali cilj da stvore najkonkurentnije gospodarstvo na svijetu.

ALŽIR

Europska unija i arapski svijet moraju se zajedno oduprijeti istim izazovima i oživjeti nadu u bliskoistočni mirovni proces, pomažući Iraku da se vrati na svoje mjesto među narodima i doprinoseći izgradnji neovisnog libanona, izjavio je u ponedjeljak u Alžiru visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, a prenose agencije.

On je to rekao prigodom svečanosti otvaranja arapskog summita, pozvavši na "potporu reformi koje želi arapski svijet" u sklopu barcelonskog procesa, koji je prije 10 godina udario temelje euro-mediteranskom partnerstvu.

Dvodnevnim summitom kojim će dominirati obnova mirovne ponude Izraelu, potpora Iraku i političke reforme u arapskom svijetu nazoči 13 čelnika iz 22 zemlje članice Arapske lige - Alžira, Djibutija, Egipta, Iraka, Libije, Mauritanije, Maroka, Katara, Somalije, Sudana, Sirije i Tunisa te palestinski predsjednik - dok su druge zemlje

poslale svoje visoke predstavnike.

Sudionici summita će potvrditi 16 rezolucija koje su usvojili ministri vanjskih poslova, a posebno jordanski prijedlog rezolucije koja poziva na reaktiviranje mirovnog plana usvojenog na summitu u Bejrutu 2002. godine.

HELSINKI

Šef promatrača OESS-a, institucije zadužene za praćenje provedbe izbora, među ostalima i onih u Kirgistanu, Kimmo Kiljunen optužio je u utorak Rusiju za pokušaj potkopavanja djelovanja te europske institucije, jer radi na angažmanu vlastite institucije koja bi nadzirala izbore u bivšim zemljama SSSR-a.

"Znamo da je Rusija skeptična prema OESS-u u ovome trenutku, no Ruska Federacija nastoji organizirati vlastiti izborni promatrački proces koji će parirati OESS-u, a to je vrlo opasan korak", ocijenio je Kiljunen.

Deseci tisuća prosvjednika zauzeli su u posljednjih nekoliko dana dva kirgistanska grada u nastojanju da s vlasti svrgnu predsjednika Askara Akajeva nakon izbora održanih u veljači, koje su vlasti proglasile valjanima, a međunaroni promatrači, uključujući i OESS nepoštenima.

WASHINGTON

Američki savezni sudac odbio je u utorak zahtjev da se ponovno uvede sonda i nastavi umjetno hranjenje Terri Schiavo, žene s teško oštećenim mozgom s Floride, javio je CNN.

Odbacujući zahtjev odvjetnika Schiavinih roditelja sudac okružnog suda iz Tampe James Whittemore je napisao da oni nemaju "stvarnih izgleda za uspjeh" na suđenju temeljem argumenata koje su podastrijeli .

Presuda dolazi nakon akcije američkog Kongresa i predsjednika Georgea W. Busha koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak donijeli posebni zakon kojim se dopušta da slučaj Schiavo razmotre savezni sudovi.

Schiavo je bez hrane i vode od prošloga petka kada joj je uklonjena sonda za hranjenje naredbom suca savezne države Florida koji je presudio da njezin suprug ima pravo odlučiti o njezinoj sudbini.

Liječnici smatraju da Terri Schiavo bez cijevi za hranjenje može preživjeti još jedan do dva tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙