FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akajev odbacio mogućnost uvođenja izvanrednog stanja

BIŠKEK, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski predsjednik AskarAkajev je u utorak odbacio mogućnost proglašavanja izvanrednog stanjau zemlji, istaknuvši da će snage reda reagirati na "razorne akcije"oporbe koju je osudio za pokušaj državnog udara financiranog i vođenogiz inozemstva.
BIŠKEK, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski predsjednik Askar Akajev je u utorak odbacio mogućnost proglašavanja izvanrednog stanja u zemlji, istaknuvši da će snage reda reagirati na "razorne akcije" oporbe koju je osudio za pokušaj državnog udara financiranog i vođenog iz inozemstva.

"Tvrdnje o situaciji koja iziskuje proglašavanje izvanrednog stanja imaju za cilj natjerati vlast na pribjegavanje sili na radikalan način. Zato želim odlučno ustvrditi da kao predsjednik neću nikada poduzeti takve mjere", rekao je Akajev u obraćanju naciji.

Nešto prije toga je glasnogovornik kirgistanskog predsjednika Abdil Seguizbajev nemire predvođene oporbom na jugu zemlje nazvao "pučem i pobunom".

No, kako je dodao, Kirgistan je suočen s "opasnim i razornim akcijama radikalne oporbe koja nanosi veliku štetu narodu".

"Snage reda su u skladu s ustavom odgovorile na način koji odgovara takvim pokušajima. Tako će biti i u budućnosti", dodao je kirgistanski predsjednik.

Kirgistanska oporba, čiji pokret jača posljednja dva dana i osporava parlament proizašao nakon izbora održanih u veljači i ožujku, te koja kontrolira dva grada na jugu zemlje - Och i Džalal Abad - poziva na svrgavanje nepopularne vlasti Askara Akajeva.

Osporavani parlament se u utorak prvi put sastao, no bez šest predstavnika oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙