FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar jača u očekivanju viših kamatnih stopa

LONDON, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je nasvjetskim deviznim tržištima ostao blizu najviše razine prema euru išvicarskom franku u zadnja dva tjedna, dok ulagači čekaju na sastanakameričke središnje banke Fed.
LONDON, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je na svjetskim deviznim tržištima ostao blizu najviše razine prema euru i švicarskom franku u zadnja dva tjedna, dok ulagači čekaju na sastanak američke središnje banke Fed.

Očekuje se da će Fed podići ključnu američku kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 2,75, sedmi put zaredom. Neki tržišni sudionici očekuju i da će Vijeće za operacije na otvorenom tržištu Fed-a u svom priopćenju nakon sastanka signalizirati i agresivnije stajalište u pogledu dizanja kamatnih stopa u budućnosti.

U takvim uvjetima 'zelena' valuta ojačala je 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,3173 dolara. Neznatno je poskupjela i u odnosu na britansku, švicarsku i japansku valutu. Tako funta košta 1,9 dolara. Dolarom se trguje i po 1,1777 franaka te 105 jena. Od početka godine dolar je ojačao oko dva posto prema euru i jenu.

Tržišta su fokusirana i na podatak o proizvođačkim cijenama u SAD-u, koji bi trebao biti objavljen tijekom dana. Taj podatak ukazat će na to koliko će Fed biti agresivan u daljnjem zaoštravanju monetarne politike kako bi se borio protiv inflacije obzirom na nedavni snažan skok cijena energenata.

"Tečaj dolara podupiru očekivanja u vezi Feda. Tržište zanima i inflacija mjerena proizvođačkim cijenama", kazao je valutni strateg SEB-a, Johan Javeus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙