FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da Hrvatska nakon odgađanja početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji mora uvjeriti Uniju da čini sve kako bi utvrdila gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina zbog kojeg su odgođeni pregovori, piše u ponedjeljak američki tjednik Time u svom europskom izdanju. Time navodi kako je EU odgodio pregovore s Hrvatskom nakon što je glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte prigovorila da je Gotovina "unutar dometa hrvatskih vlasti", a nije izručen skoro četiri godine nakon što je optužen. "Moramo uvjeriti naše prijatelje u EU-u da činimo sve što možemo kako bi utvrdili gdje je odbjegli general", rekao je za Time predsjednik Stjepan Mesić dodajući da "jedino oko čega brine je kako što je prije moguće početi pregovore". Time upozorava da to možda i nije ono do čega je najviše stalo drugim Hrvatima navodeći, prema anketama, smanjenje potpore pristupu EU na manje od polovice u odnosu na dvije trećine dvije godine ranije. Haški sud optužuje Gotovinu za ratne zločine, ali za mnoge u Hrvatskoj on je nacionalni heroj, zaključuje Time navodeći strahovanja da bi ultimatum Bruxellesa mogao još više udaljiti Hrvate od EU-a.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan predložio je u ponedjeljak temeljite reforme Ujedinjenih naroda koje bi proširile Vijeće sigurnosti, ojačale borbu protiv siromaštva te uvele novu definiciju terorizma i potaknule zaštitu ljudskih prava.Annan je u govoru Općoj skupštini izložio svoje preporuke za najtemeljitiju reformu OUN-a od njezina osnivanja 1945. i pozvao svjetske čelnike na usvajanje cijeloga reformskog paketa na summitu u rujnu ove godine. Njegovi prijedlozi izvučeni su iz zaključaka visoke skupine za reforme iz studenoga i biti će predmet razmatranja sastanka čelnika zemalja članica u rujnu, koji bi trebao ojačati Ujedinjene narode čiju vjerodostojnost mnogi vide oslabljenom sporenjima oko rata u Iraku, korupcijom u UN-ovu iračkom programu nafta-za-hranu te otkrićima o seksualnim zloporabama mirovnjaka svjetske organizacije. U jednom od ključnih prijedloga Annan je pozvao da se osnuje novo, manje Vijeće za ljudska prava koje bi zamijenilo sadašnje Povjerenstvo za ljudska prava. Također je pozvao na proširenje Vijeća sigurnosti UN-a s 15 na 24 članice kako bi se time odrazila realnost današnjeg svijeta. Annan je zatražio od bogatih zemalja da do 2015. izvrše svoje obveze i počnu trošiti 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda za pomoć zemljama u razvoju te pozvao na puni otpis dugova najsiromašnijih zemalja.

NEW YORK

Udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je ohrabrujućim ocijenila prijedlog sveobuhvatnih reformi UN-a koje je predložio glavni tajnik te svjetske organizacije Kofi Annan, posebice pozdravivši prijedlog preustroja Povjerenstva za ljudska prava. Annan je najavio preobrazbu Povjerenstva koju bi zamijenilo Vijeće za ljudska prava. Vijeće bi se sastajalo redovito tijekom cijele godine dok je Povjerenstvo zasjedalo tek šest tjedana godišnje. HRW je zbog toga često kritizirao Povjerenstvo koje je često propustilo djelovati u hitnim slučajevima i kada je trebalo djelovati preventivno. "Glavni tajnik predlaže strukturu koja bi mogla puno toga učiniti na zaštiti ljudskih prava", ocijenio je direktor HRW-a Kenneth Roth.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u ponedjeljak napade na snage UN-a na Haitiju tijekom vikenda u kojima su poginula dvojica pripadnika 'plavih kaciga'. Vijeće je pozvalo strane da se "odreknu nasilja u postizanju svojih ciljeva" , izjavio je predsjednik Vijeća za ovaj mjesec, brazilski veleposlanik u UN-u Ronaldo Mota Sardenberg. Vijeće je pozvalo privremenu vladu Haitija da poduzme hitne mjere za uhićenje i privođenje pravdi počinitelja napada i onih koji su naredili napade. U napadima na pripadnike Misije UN-a za stabilizaciju stanja na Haitiju poginuo je vojnik iz Nepala i vojnik iz Šri Lanke. Misija broji 6.000 vojnika.

WASHINGTON

Srednjoškolac iz američke savezne države Minnesota ubio je u ponedjeljak baku i djeda i potom u svojoj srednjoj školi u indijanskom rezervatu ustrijelio još petero nakon čega je izvršio samoubojstvo, javili su američki mediji. Među ubijenima u srednjoj školi Red Lake na sjeveru Minnesote je i četvero učenika, nastavnik i čuvar, rekao je specijalni agent Paul McCabe na konferenciji za novinare. On je kazao kako FBI smatra da je jedan od ubijenih učenika onaj koji je pucao. Policija misli da je djelovao sam i još uvijek istražuje motive ovoga krvoprolića. U pucnjavi je ranjeno 14 do 15 učenika od kojih je dvoje u kritičnom stanju. Vlasti su nakon pucnjave u školi otkrile da je dječak prethodno ustrijelio svoju baku i djeda.

BRUXELLES

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak navečer zabrinutost Europljana nasiljem u Kirgistanu, gdje su se pobornici oporbe sukobili s policijom, nakon osporavanih zakonodavnih izbora. "Izbliza pratimo tijek događaja u Kirgistanu. Zabrinuti smo time da se parlamentarni izbori nisu održali sukladno kriterijima OESS-a i drugim međunarodnim normama u velikom broju područja", rekao je Solana u priopćenju objavljenom u Bruxellesu. On je posebice nazvao uznemirujućima posljednje vijesti koje se odnose na upotrebu sile protiv prosvjednika u Oshu i Jallal Abadu i izbijanje nasilja. Pozvao je predsjednika Kirgistana Askara Akajeva i oporbu da se "angažiraju na širokom dijalogu s ciljem pronalaženja prihvatljivog i demokratskog rješenja" sukoba. Akajev je u ponedjeljak naredio istragu o mogućim napravilnostima na parlamentarnim izborima u veljači i ožujku, no ubrzo nakon toga nakon sastanka s izbornim povjerenstvom ocijenio je da su oni održani uz strogo poštivanje zakona. Pristaše oporbe zauzele su u ponedjeljak dva administrativna središta, Och i Jalal-Abad, na jugu zemlje, osporavajući rezultate izbora i tražeći ostavku Akajeva.

TULKAREM

Izrael je u ponedjeljak Palestincima predao kontrolu nad Tulkaremu na Zapadnoj obali, javlja agencija Reuters pozivajući se na palestinske službene izvore. "Izraelci su predali sigurnosnu kontrolu nad Tulkaremom Palestinskoj samoupravi", kazao je palestinski zapovjednik Tulkarema Said Abu Fasha. Izraelska je vojska potvrdila da je predana kontrola nad Tulkaremom palestinskoj policiji. Palestinci su nahrupili na ulice slaveći, dok su deseci naoružanih palestinskih policajaca krenuli u ophodnje, javlja Reuters pozivajući se na izjave svjedoka.

MOSKVA

Vođa čečenskih pobunjenika Šamil Basajev izjavio je da se u njegovoj borbi protiv Rusije ne mogu isključiti napadi razmjera poput onog na školu u Beslanu u kojem je život izgubilo 330 osoba, izvijestila je švedska agencija TT u ponedjeljak. U intervjuu putem elektronske pošte, čiji je sadržaj trebao biti objavljen na internet stranici čečenskih pobunjenika u ponedjeljak, Basajev je izjavio da će napadi u početku biti usmjereni na ruske građane na ruskom tlu. Basajev, za kojeg se smatra da je osmislio napad na kazalište Nord-Ost u Moskvi 2002. godine i školu u Beslanu 2004., izjavio je da se proteklih mjeseci suzdržavao na zahtjev čečenskog predsjednika Aslana Mashadova koji je nedavno poginuo u sukobu s ruskim snagama. Švedska agencija nije mogla utvrditi autentičnost odgovora.

ALŽIR

Kralj Abdulah II naredio je hitan povratak jordanskog otpravnika poslova u Bagdad, kako bi se rasplela kriza zbog njegova opoziva dan ranije u Aman, izjavio je u ponedjeljak navečer jordanski premijer Faysal al-Fayez. "Kralj Abdulah II je naredio hitan povratak otpravnika poslova u Bagdad...ta je mjera gesta dobra volje od strane Jordana kako bi se rasplela nastala kriza", dodao je premijer koji bi na arapskom summitu u utorak u Alžiru trebao predstavljati kralja. Aman je u nedjelju opozvao svog otpravnika poslova u Bagdadu Dimaia Haddada uz obrazloženje da se, zbog izraženog šijitskog neraspoloženja prema Jordanu, brine za sigurnost veleposlanstva i osoblja. Ubrzo nakon što je Jordan opozvao Haddadu, Irak je nagovijestio da će opozvati svog veleposlanika u Amanu u znak prosvjeda protiv, kako je rečeno, popustljivosti Jordana prema napadima na iračkom tlu za koje se okrivljuju jordanski državljani.

DUBLIN

Irski ministar pravosuđa Michael McDowell usporedio je u ponedjeljak pripadnike Irske republikanske armije (IRA) s nacističkim smeđokošuljašima i mafijom. Postojanje IRA-e, vojnog krila stranke Sinn Fein predstavlja "nadaleko, najveću prepreku" mira u Sjevernoj Irskoj, izjavio je ministar. "Privatne vojske povezane s političkim strankama su, po svojoj prirodi, duboko antidemokratske, one su povijesni odjeci smeđokošuljaša i mafije", kazao je ministar. Smeđokošuljaši su bili naoružane skupine koje je Hitler koristio na početku svog političkog uspona u Njemačkoj kako bi terorizirao i eliminirao sve koji su se usprotivili njemu i nacističkoj stranci. Glede usporedbe s mafijom, London je IRA-u optužio za pljačku 26,5 milijuna funti ( 38 milijuna eura) u prosincu u Belfastu.

ALŽIR

Glavna alžirska pobunjenička skupina ( salafistički GSPC) upozorila je u ponedjeljak arapske čelnike da ih čeka osveta vlastitih naroda ako budu slušali američke i izraelske naredbe. Uoči arapskog summita u Alžiru, GSPC je na internetskoj stranici objavio priopćenje u kojem stoji da su arapski vođe otpadnici, nelegitimni i nesposobni da obnove ponos i dostojanstvo arapskog naroda. GSPC je najveći pobunjenički pokret u Alžiru koji se bori protiv vlade u građanskom ratu koji je već na izdisaju. Sukob je počeo 1992. godine nakon što je vojska poništila drugi krug izbora zbog uspjeha islamskih ekstremista u prvom krugu. Skupina vrlo rijetko izlazi u javnost s priopćenjima. U ovom posljednjem, GSPS arapske vođe naziva "izdajnicima" koji su "u tijelo nacije posadili sjeme cionističko-kršćanskog saveza".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙