FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Kriteriji za vrednovanje pune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine nisu dovoljno jasno definirani, rekli su u ponedjeljak na neformalnome ručku veleposlanici zemalja susjeda Hrvatske.

Veleposlanici zemalja susjeda, koji se u okviru redovitoga projekta "Susjedstvo" dvaput na mjesec sastaju na ručku, razgovarali su o nedavnoj europskoj odgodi početka pristupnih pregovora s Hrvatskom, rekla je za Hinu potpredsjednica Sabora Vesna Pusić.

Veleposlanici su govorili o potrebi preciznoga definiranja načina na koji će se vrednovati udovoljavanje posljednjega neispunjenog europskog kriterija, rekla je potpredsjednica Sabora.

Prema riječima potpredsjednice Sabora, Hrvatska će nastojati da pregovori počnu u sljedećih nekoliko mjeseci, svakako do ljeta, "a svima je u interesu da to bude što prije".

HELSINKI

Mađarska se nada da će EU započeti pristupne pregovore s Hrvatskom, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogyi u ponedjeljak u finskom glavnom gradu.

Somogy je, nakon razgovora sa svojim finskim kolegom Erkkijem Tuomiojom, izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti u stanju uvjeriti Uniju da Zagreb potpuno surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu.

EU je prošli tjedan objavila da odgađa početak pristupnih pregovora s Hrvatskom navevši kao razlog nedovoljnu suradnju službenog Zagreba s ICTY-jem. Finska je podržala odluku o nepokretanju pregovora s Hrvatskom, javlja agencija dpa.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da se nada da će Hrvatska početi pregovore o ulasku u Europsku uniju u prvoj polovici ove godine, te ponovio da je to u interesu Slovenije.

Janša je to rekao odgovarajući u parlamentu na optužbe bivšeg premijera Antona Ropa da je svojom potporom što skorijem ulasku Hrvatske u EU štetio ugledu Slovenije budući da Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom.

"Slovenija nije osporavala rad Haškog suda nego je branila lanjski zaključak o početku pregovora s Hrvatskom. Nisu točne interpretacije da je uvjet za taj početak izručenje zadnjeg optuženika, a Hrvatska je napravila sve što je mogla da dokaže punu suradnju", rekao je Janša, dodajući da vjeruje da će pregovori s Hrvatskom započeti u prvoj polovici ove godine, za vrijeme predsjedanja Luxemburga.

BEOGRAD

U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, ubojstvo najmanje 192 zarobljenika iz vukovarske bolnice, pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, u ponedjeljak je svjedočio fotoreporter tjednika NIN Tomislav Peternek, koji je u Vukovaru, u danima njegova pada, upoznao većinu optuženih i fotografirao ih.

Peternek većinu optuženih poznaje po nadimcima, potvrdio je sudu, te posjeduje njihove fotografije, ali je izjavio da "ne želi da se zloupotrebljavaju njegove fotografije", te da neće dozvoliti uvid u njegov arhiv bez posebnog sudskog naloga.

U ponedjeljak je svjedočio i umirovljeni novinar "Politike ekspres" Branislav Preljić, koji je odmah nakon pada Vukovara tamo bio s kolegom Jovanom Dulovićem, koji je u svojem prošlogodišnjem svjedočenju teško optužio neke od optuženih za zločin.

Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka koje je predložilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine.

BEOGRAD

Pripadnici MUP-a Srbije uhitili su Sašu Radaka, još jednog osumnjičenika za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, priopćilo je u ponedjeljak Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine.

Uhićeni Radak, kojem je istražni sudac Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu odredio pritvor, od prosinca 2003. godine je na popisu osoba za koje je Specijalno tužiteljstvo podnijelo zahtjev za provođenje istrage. Osim njega, prema tvrdnjama medija, u bijegu su još dvojica osumnjičenih, Damir Sireta i Milorad Pejić.

Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine, kaže se u priopćenju, "ima saznanja da je Radak bio pripadnik dobrovoljačke jedinice 'Leva Supoderica', da je sudjelovao u premlaćivanju zatvorenika koji su bili prisiljeni da protrčavaju kroz špalir na ulazu u hangar na Ovčari, a postoji osnovana sumnja i da je sudjelovao u streljanju zarobljenika".

KIJEV

Njemački i poljski ministar vanjskih poslova Joshka Fischer i Adam Rotfeld sastali su su u ponedjeljak s ukrajinskim kolegom Borisom Tarasjukom kako bi dali podršku novoj proeuropskoj vladi i pokrenuli planove o suradnji.

Šef poljske diplomacije izjavio je kako vjeruje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Europskoj uniji, ali je odbio navesti datum ulaska.

"Nije nam namjera odrediti datum prijama Ukrajine u EU", nego plan djelovanja Ukrajine i EU, usvojen u veljači, prikazati "Ukrajincima kao put približavanja EU", izjavio je Adam Rotfeld novinarima.

Poljski ministar naglasio je kako očekuje da će s ukrajinskim čelnicima raspravljati o ublažavanju režima oko viza između Ukrajine i Poljske, koji imaju zajedničku granicu u dužini 540 kilometara, ali pod uvjetom pooštravanja graničnog nadzora.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhrad Schroeder u ponedjeljak je u Berlinu ocijenio kako Turska mora ispuniti kriterije potrebne za pristupanje EU-u "ne samo na papiru nego i u djelima", izjavivši ipak da je uvjeren da neće biti odgode početka pregovora.

"Odlučno smo za to da kriteriji budu ispunjeni ne samo na papiru nego i u djelima", kazao je Schroeder nakon sastanka s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

Kancelar je istaknuo da će obveze koje je EU odredila za Tursku kako bi njezini pregovori o pristupanju mogli početi 3. listopada biti ispunjene i da će se rok poštivati.

TULKAREM

Izrael je u ponedjeljak Palestincima predao kontrolu nad Tulkaremu na Zapadnoj obali, javlja agencija Reuters pozivajući se na palestinske službene izvore.

"Izraelci su predali sigurnosnu kontrolu nad Tulkaremom Palestinskoj samoupravi", kazao je palestinski zapovjednik Tulkarema Said Abu Fasha. Izraelska je vojska potvrdila da je predana kontrola nad Tulkaremom palestinskoj policiji.

Palestinci su nahrupili na ulice slaveći, dok su deseci naoružanih palestinskih policajaca krenuli u ophodnje, javlja Reuters pozivajući se na izjave svjedoka.

SEUL

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je priopćila da je pojačala svoj nuklearni arsenal kako bi spriječila američki napad, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Poduzeli smo ozbiljne korake prema jačanju svoga nuklearnog arsenala i spremni smo mobilizirati sve svoje vojne snage na bilo kakav neprijateljev provokativan potez", prenijela je agencija Yonhap vijest sjevernokorejske novinske agencije KCNA.

Pjognjang je sada prvi put javno priznao da jača nuklearni program. Prošli je tjedan najavio da bi mogao ojačati arsenal kako bi održao ravnotežu snaga u Istočnoj Aziji i spriječio američki napad.

TALIN

Nova politička kriza izbila je u Estoniji kad je u ponedjeljak objavljena ostavka vlade Juhana Partsa, nakon glasovanja u parlamentu o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja ministru pravosuđa Ken-Martiju Vaheru vezano uz kontroverzni plan borbe protiv korupcije.

"Glasovanje je pokazalo da je vrijeme vlade završeno. Odlučio sam podnijeti ostavku na sastanku vlade u utorak", kazao je Parts nakon što je 54 od 101 zastupnika u parlamentu odobrilo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vaheru.

Do izglasavanja dolazi nakon Vaherova plana da pred sud, pod optužbom za korupciju, dovede određeni broj javnih dužnosnika.

Nijedna vlada u Estoniji, koja je postala članicom Europske unije u svibnju 2004., nije izdržala do kraja mandata od četiri godine, od nezavisnosti te baltičke zemlje 1991. godine.

BIŠKEK

Kirgistanski predsjednik Askar Akajev u ponedjeljak je naredio otvaranje istrage o mogućim napravilnostima tijekom parlamentarnih izbora provedenih u veljači i ožujku, izjavio je njegov glasnogovornik Abdil Seguizbajev.

"Predsjednik Akajev sastao se s predsjednikom Vrhovnog suda i izbornog povjerenstva i zatražio pokretanje istrage o svim napravilnostima koje su izvedene u izbornom procesu", rekao je Segizbajev novinarima.

Kirgistanski je predsjednik, međutim, nakon tog sastanka ocijenio da su parlamentarni izbori održani u strogom poštivanju zakona u velikoj većini okruga, javila je agencija Itar Tass.

Akajev je također izrazio spremnost na razgovor s oporbom u svakom trenutku, rekao je Segizbajev. Oporba je na izborima dobila kontrolu dva velika kirgistanska grada.

NEW YORK

Udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je ohrabrujućim ocijenila prijedlog sveobuhvatnih reformi UN-a koje je predložio glavni tajnik te svjetske organizacije Kofi Annan, posebice pozdravivši prijedlog preustroja Povjerenstva za ljudska prava.

Annan je najavio preobrazbu Povjerenstva koju bi zamijenilo Vijeće za ljudska prava. Vijeće bi se sastajalo redovito tijekom cijele godine dok je Povjerenstvo zasjedalo tek šest tjedana godišnje. HRW je zbog toga često kritizirao Povjerenstvo koje je često propustilo djelovati u hitnim slučajevima i kada je trebalo djelovati preventivno.

"Glavni tajnik predlaže strukturu koja bi mogla puno toga učiniti na zaštiti ljudskih prava", ocijenio je direktor HRW-a Kenneth Roth.

MOSKVAVođa čečenskih pobunjenika Šamil Basajev izjavio je da se u njegovoj borbi protiv Rusije ne mogu isključiti napadi razmjera poput onog na školu u Beslanu u kojem je život izgubilo 330 osoba, izvijestila je švedska agencija TT u ponedjeljak.

U intervjuu putem elektronske pošte, čiji je sadržaj trebao biti objavljen na internet stranici čečenskih pobunjenika u ponedjeljak, Basajev je izjavio da će napadi u početku biti usmjereni na ruske građane na ruskom tlu. Basajev, za kojeg se smatra da je osmislio napad na kazalište Nord-Ost u Moskvi 2002. godine i školu u Beslanu 2004., izjavio je da se proteklih mjeseci suzdržavao na zahtjev čečenskog predsjednika Aslana Mashadova koji je nedavno poginuo u sukobu s ruskim snagama.

Švedska agencija nije mogla utvrditi autentičnost odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙