FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 20. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30sati.
ZAGREB, 20. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

LISABON - Portugalski predsjednik Jorge Sampaio u subotu je navečer pozvao Portugalce da u nedjelju izađu na birališta, istaknuvši kako se prijevremeni parlamentarni izbori održavaju u Portugalu u "kontekstu krize". Portugalci su pozvani da izađu na izbore "u razdoblju velikih teškoća i u kontekstu krize", kazao je Sampaio u televizijskom obraćanju. On je u prosincu raspustio parlament, četiri mjeseca nakon što je na vlast došla nova vlada desnog centra premijera Pedra Santane Lopesa kojeg je ocijenio "odgovornim za tešku krizu kredibiliteta".

WASHINGTON - Sjedinjene Države i Japan u subotu su objavile da Tajvan, suočen s prijetnjom službenog Pekinga da će zauzeti taj otok ako proglasi neovisnost, predstavlja "zajednički strateški cilj". Sjedinjene Države i Japan su nakon sastanka ministara vanjskih poslova i obrane dviju zemalja u Washingtonu, priznali da su načini da se smanje napetosti u tajvanskom tjesnacu njihov "zajednički strateški cilj". Oni su također pozvali Kinu da poboljša "transparentnost vojnih pitanja". S već 600 projektila usmjerenih prema otoku, Kina je posljednjih mjeseci u više navrata snažno zaprijetila Tajvanu protiv svakog pokušaja da proglasi neovisnost. To je prvi puta da Washington i Tokio izražavaju zajedničku zabrinutost glede napetosti oko Tajvana, rekli su diplomati nakon sastanka američke državne tajnice Condoleezze Rice, američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda i njihovih japanskih kolega Nobutake Michimure i Yoshinorija Onoa.

WASHINGTON - Više od tisuću novih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika podneseno je tijekom 2004. godine protiv 750 svećenika, najnoviji su podaci Konferencije američkih katoličkih biskupa (USCCB) objavljeni u subotu na web stranici te udruge. Prema izvješću, 1.092 osobe su prošle godine optužile 756 svećenika da su ih zlostavljali u djetinjstvu, a to se odnosi na razdoblje od 1965. do 1974. godine. Polovica tih svećenika već su u prošlosti bili optuživani za seksualno zlostavljanje, dodaje se u izvješću. Oko 78 posto žrtava su muškarci i većina ih je, kada su počinjena zlostavljanja, imala između 10 i 14 godina, dodaje se u izvješću. Potresena prije tri godine skandalom vezanim za pedofiliju, američka katolička crkva je prošle godine objavila prvo izvješće u kojem je otkriveno da je između 1950. i 2002. godine oko 4.400 svećenika optuženo za zlostavljanje oko 11.000 djece u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙