FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tarčulovski zatražio odgodu od 30 dana za izjašnjavanje pred ICTY-em

ZAGREB/DEN HAAG, 21. ožujka 2005. (Hina) - Bivši policijski časnik izMakedonije Johan Tarčulovski, optužen za ratne zločine nad Albancima2001., u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nijeizjasnio o krivnji prema točkama optužnice, već je iskoristiomogućnost da to učini u roku od 30 dana kao što je predviđenoPravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.
ZAGREB/DEN HAAG, 21. ožujka 2005. (Hina) - Bivši policijski časnik iz Makedonije Johan Tarčulovski, optužen za ratne zločine nad Albancima 2001., u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nije izjasnio o krivnji prema točkama optužnice, već je iskoristio mogućnost da to učini u roku od 30 dana kao što je predviđeno Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.

Tarčulovski (30) je izrazio želju da se o krivnji izjasni u nazočnosti branitelja po osobnom izboru, a ne 'ad hoc' branitelja kojeg mu je za prvo pojavljivanje dodijelio sud.

Predraspravni sudac Carmel Agius prihvatio je taj zahtjev i odobrio je da se njegovo izjašnjavanje ponovi u roku od 30 dana, napominjući kako će Tajništvo ICTY-a do tada registrirati njegovog branitelja samo ako ispunjava propisane uvjete.

Makedonske vlasti uhitile su Tarčulovskog 14. ožujka, istog dana kada su primili optužnicu Haškog suda protiv njega i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog, a u Haag je prebačen u srijedu 16. ožujka.

Optuženi su u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, okrutnog postupanja i nasumičnog uništavanja naselja počinjenih prilikom napada makedonske policije i vojske na albansko selo Ljuboten, kod Skoplja, 12. kolovoza 2001. u vrijeme sukoba s albanskim pobunjenicima iz gerilske skupine ONA.

Tarčulovskog (30), koji je u to vrijeme bio tjelohranitelj pokojnog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, tereti se da je dan nakon pogibije osam makedonskih vojnika od podmetnute bombe, od kojih su dvojica bili iz njegovog sela Ljubanci kraj Skoplja, organizirao posebnu policijsku postrojbu i poveo je u svojevrsnu "kaznenu ekspediciju" na susjedno albansko selo Ljuboten. U napadu koji je trajao od 10. do 12. kolovoza 2001. ubijeno je sedam Albanaca, oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano u policijskim postajama i bolnici u Skoplju, a 30-ak kuća i štala je spaljeno i uništeno.

Bivšeg ministra Ljubu Boškovskog (44) optužnica tereti po zapovjednoj odgovornosti za ista kaznena djela.

Podizanje optužnice ICTY-a zateklo ga je u pritvoru Županijskog suda u Puli, gdje se nalazi od kolovoza 2004. pod optužbom za policijsku likivadaciju sedam imigranata iz Pakistana i Indije na makedonskoj granici 2002. godine. Ministar policije Boškovski je bio od travnja 2001. do studenog 2002, godine.

Boškovski pored makedonskog ima i hrvatsko državljanstvo, a u vrijeme kada su ga makedonske vlasti optužile bio je stalno nastanjen u Balama u Istri.

Početkom ovoga tjedna, tročlano vijeće Županijskog suda u Puli, treba odlučiti o ukidanju pritvora po osnovi optužnice iz Skoplja radi prioriteta optužnice ICTY-a, te o njegovoj predaji Haškom sudu. Po najavama njegovog pulskog odvjetnika Rajka Brankovića i izvora iz Ministarstva pravosuđa RH, Boškovski se ne namjerava protiviti odluci suda u Puli te bi već krajem tjedna ili odmah nakon Uskrsa mogao biti prebačen u Haag.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙