FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Boškoski već krajem idućeg tjedna u Haagu - odvjetnici

ZAGREB,18. ožujka 2005.(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjihposlova Ljubo Boškoski, kojega je optužnica Haškog suda (ICTY) zateklau pritvoru u Hrvatskoj, već bi krajem idućeg tjedna mogao bitiprebačen u Haag, saznaje se u petak od njegovih odvjetnika.
ZAGREB,18. ožujka 2005.(Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski, kojega je optužnica Haškog suda (ICTY) zatekla u pritvoru u Hrvatskoj, već bi krajem idućeg tjedna mogao biti prebačen u Haag, saznaje se u petak od njegovih odvjetnika.

"Boškoski je odlučio dobrovoljno otići u Haag i nakon što hrvatsko pravosuđe donese potrebne odluke, on bi već krajem idućeg tjedna ili odmah nakon Uskrsa mogao biti prebačen", izjavio je za Hinu njegov odvjetnik Rajko Branković.

Boškoskog (44), koji osim makedonskog ima i državljanstvo RH, ICTY tereti za zločine nad Albancima tijekom sukoba 2001., a u pritvoru Županijskog suda u Puli nalazi se od prošlog kolovoza pod optužbom da je kao ministar odgovoran za policijsku likvidaciju sedmorice emigranata iz Pakistana i Indije 2002. godine.

Boškoskom je optužnica ICTY-a na makedonskom jeziku uručena u četvrtak, kada je dana i na prijevod na hrvatski za potrebe suda.

Vijeće Županijskog suda u Puli na sjednici početkom idućeg tjedna treba donijeti odluku kojom se ukida pritvor i prekida domaći postupak zbog prioriteta ICTY-a te rješenje o predaji okrivljenika Haškom sudu, sukladno Ustavnom zakonu o suradnji RH-ICTY.

"Sud je nadležan ispitati identitet optuženog, nadležnost ICTY-a za djelo iz optužnice i je li za to djelo već osuđen u RH", kazao je Brajković te dodao kako je odluka suda o predaji sasvim izvjesna.

Na rješenje Boškoski ima pravo žalbe u roku od osam dana, osim ako se odmah na zapisnik ne odrekne tog prava, čime rješenje postaje pravomoćno, objasnio je odvjetnik.

Protivljenje odluci suda, po riječima odvjetnika, ne bi koristilo Boškoskom, jer je dobrovoljna predaja ICTY-u jedan od osnova za kasnije puštanje na slobodu do početka suđenja.

"Jučer sam mu savjetovao da se složi s predajom i da se ne žali. Mislim da će to prihvatiti", kazao je odvjetnik.

Iz izvora Ministarstva pravosuđa doznaje se da Boškoski nema namjeru podnositi žalbu Vrhovnom sudu RH ni koristiti druga pravna sredstva, primjerice ustavnu tužbu protiv pravomoćnog rješenja.

"Kako čujemo on neće koristiti pravna sredstva iz zakona, pa bi praktično već krajem idućeg tjedna mogao biti u Haagu", potvrdio je izvor iz ministarstva.

Drugi branitelj Boškoskog, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je utorak najavio da će "obrana iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da ga se ne izruči i da ospori optužnicu", danas je kazao da se "razišao s Boškoskim na pitanju financiranja obrane".

U telefonskom razgovoru rekao je kako je "informiran iz Haaga da sud neće snositi troškove obrane, jer smatra da je Boškoski financijski sposoban sposoban plaćati odvjetnike", s obzirom na to da je vlasnik kuće i restorana u Balama, u Istri.

Također je kazao kako ima informacija da je makedonska vlada spremna financirati obranu bivšega ministra ali će u tom slučaju prednost dobiti makedonski odvjetnici.

Boškoskog, koji je bio na čelu MUP-a od svibnja 2001. do studenoga 2002., haška optužnica tereti za napad policije na selo Ljuboten kod Skoplja u kolovozu 2001., u kojem je ubijeno sedam Albanaca, oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano, dok je tridesetak kuća i drugih objekata spaljeno ili oštećeno.

S njim je optužen i Johan Tarčulovski (30), zapovjednik postrojbe koja je napad izvela. On se 17. ožujka predao ICTY-u.

Optuženi su u tri točke za ubojstava, bezobzirno razaranje civilnih objekata i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Boškoski i Tarčulovski optuženi su posljednjom optužnicom ICTY-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙