FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija izručila Tarčulovskog Haškom sudu

SKOPLJE/DEN HAAG,16. ožujka(Hina) - Makedonija je u srijedu Haškom suduizručila bivšeg policijskog časnika Johana Tarčulovskog, optuženog zaratne zločine nad Albancima 2001., koji je iz Skoplja prijepodneprebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.
SKOPLJE/DEN HAAG,16. ožujka(Hina) - Makedonija je u srijedu Haškom sudu izručila bivšeg policijskog časnika Johana Tarčulovskog, optuženog za ratne zločine nad Albancima 2001., koji je iz Skoplja prijepodne prebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

"Mogu potvrditi da se Tarčulovski od 11.15 sati nalazi u pritvoru Haškog suda", rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornik suda Jim Landale.

Makedonske vlasti uhitile su Tarčulovskog u ponedjeljak, kada im je dostavljena zajednička optužnica ICTY-a protiv njega i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljube Boškoskog.

Optuženi su zbog napada makedonskih snaga sigurnosti na albansko selo Ljuboten, kod Skoplja, 12. kolovoza 2001., u kojem je ubijeno sedam civila, a oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano, a 30-tak kuća i gospodarskih objekata je spaljeno ili oštećeno. Povod za napad bila je pogibija osam makedonskih vojnika u zasjedi koju su postavili albanski pobunjenici iz ONA-e.

Tereti ih se u tri točke za ubojstava, nasumično uništavanje naselja i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Vijest o haškoj optužnici protiv Johana Tarčulovskog iznenadila je makedonsku javnost, jer on nije nikada spominjan kao mogući putnik za Haag. Mještani njegovog rodnog sela Ljubanci prosvjeduju od jučer zbog njegovog zatvaranja i slanja u Haag.

Boškoski, koji pored makedonskog ima i hrvatsko državljanstvo, već je šest mjeseci u pritvoru Županijskog suda u Puli, pod optužbom da je kao ministar policije odgovoran za ubojstvo sedam emigranata iz Pakistana i Indije 2002. godine.

Ministarstvo pravosuđa RH jučer je primilo hašku optužnicu i proslijedilo je Županijskom sudu u Puli na daljnje postupanje, sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s ICTY-em.

Hini je oko 15:15 na Županijskom sudu u Puli rečeno da optužnica još nije stigla a i kada dođe trebat će se službeno prevesti na hrvatski jezik jer je navodno pisana na makedonskom.

Branitelj bivšeg ministra, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, izjavio je u četvrtak da mu sud još nije dostavio optužnicu već je uvid u nju stekao posredstvom web stranice ICTY-a.

Ocjenio je da Boškoski ima "vrlo dobre šanse da dokaže kako nije sudjelovao u inkriminiranom napadu, a kada je za njega doznao, poduzeo je sve da počinitelji budu kažnjeni".

Potvrdio je da će u dogovoru s Boškoskim, iskoristi sva proceduralna prava koja predviđa ustavni zakon. "Razgovarali smo jučer i danas i dogovorili se da ćemo iskoristiti sva prava, uložit ćemo prigovor i žalbu. Nemamo nikakvih iluzija da će to biti usvojeno, ali na taj način dajemo do znanja tužiteljstvu i sudu da se ne osjećamo krivim", rekao je Hodak.

Postupak koji uključuje prigovor na optužnicu i žalbu Vrhovnom sudu, obično traje tri do četiri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙