FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvero, Miletić i Delić pred sucima ICTY-a u srijedu i četvrtak

ZAGREB/DEN HAAG, 1. ožujka 2005.(Hina) - Trojica generala iz rata u BiHkoji su se ovih dana predali Haškom sudu (ICTY), Milan Gvero iRadivoje Miletić iz vojske Republike Srpske, te Rasim Delić iz ArmijeBiH, u iduća će dva dana biti izvedeni pred suce kako bi se izjasnilio krivnji, objavio je u utorak ICTY.
ZAGREB/DEN HAAG, 1. ožujka 2005.(Hina) - Trojica generala iz rata u BiH koji su se ovih dana predali Haškom sudu (ICTY), Milan Gvero i Radivoje Miletić iz vojske Republike Srpske, te Rasim Delić iz Armije BiH, u iduća će dva dana biti izvedeni pred suce kako bi se izjasnili o krivnji, objavio je u utorak ICTY.

Generali Gvero i Miletić, optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u Srebernici i Žepi u ljeto 1995., o krivnji će se izjasniti u srijedu pred sucem Carmelom Agiusom.

General Delić, bivši zapovjednik glavnog stožera Armije BiH optužen za ratne zločine nad bosanskim Hrvatima i Srbima koje su počinili mudžahedini iz islamskih zemalja, u četvrtak će se izjašnjavati o krivnji pred sucem O-Gon Kwanom.

Gvero i Miletić, koji su se predali ICTY-u 24. i 28. veljače, optuženi su zajedno s generalom Zdravkom Tolimirom koji je još na slobodi. Sva trojica su 1995. bili članovi glavnog stožera VRS i najbliži suradnici generala Ratka Mladića, jednog od najtraženijih bjegunaca ICTY-a optuženog za genocid prije gotovo deset godina.

Miletić je bio Mladićev zamjenik zadužen za operativni rad i obuku, Gvero pomoćnik za moral, pravna i vjerska pitanja, a Tolimir pomoćnik za obavještajni rad i sigurnost.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, zajedno Radovanom Karadžićem, Mladićem i ostalima iz vrha VRS, s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka s područja istočne Bosne. Taj je zločinački pothvat kulminirao pokoljem oko 7.800 Bošnjaka, muškaraca, zarobljenih nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995.

Iako su svi ostali sudionici zločinačkog pothvata optuženi za genocid, a neki od njih i pravomoćno osuđeni, poput Radislava Krstića i Vidoja Blagojevića, trojicu Mladićevih najbližih suradnika - Gveru, Miletića i Tolimira - ICTY ne tereti za genocid.

Optuženi su u četiri točke za progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije kao zločine protiv čovječnosti, te u jednoj točci za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙