FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY otpečatio optužnicu protiv Boškoskog, posljednju koja je podignuta

ZAGREB/DEN HAAG,15. ožujka(Hina) - Haški sud (ICTY) u utorak jeotpečatio optužnicu protiv bivšeg makedonskog ministra unutarnjihposlova Ljube Boškoskog, što je posljednja optužnica koju je podigaoMeđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), 'ad hoc' tribunalUN-a osnovan 1993. godine.
ZAGREB/DEN HAAG,15. ožujka(Hina) - Haški sud (ICTY) u utorak je otpečatio optužnicu protiv bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškoskog, što je posljednja optužnica koju je podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), 'ad hoc' tribunal UN-a osnovan 1993. godine.

Boškoskog se tereti za ratne zločine počinjene tijekom sukoba s albanskim pobunjenicima u Makedoniji u ljeto 2001. godine. Tužiteljstvo je na kraju 2004. godine, kada je završen njegov istražni mandat, sucima na potvrdu predalo šest optužnica, a optužnica protiv Boškoskog otpečaćena je kao posljednja.

Boškoskog (44), koji je bio ministar unutarnjih poslova Makedonije od svibnja 2001. do studenoga 2002. godine, tereti se po zapovjednoj odgovornosti za napad policije i vojske na selo Ljuboten kod Skoplja, u kojem je ubijeno sedam albanskih civila, oko 100 ih je zatočeno, premlaćivano i zlostavljano a oko 30 kuća i drugih gospodarskih objekata je spaljeno.

Zajedno s njim optužen je i Johan Tarčulovski (30), policijski časnik koji je koordinirao i zapovijedao napadom na selo Ljuboten.

Optuženi su u tri točke za ubojstva, bezobzirno razaranje civilnih objekata i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem izravnog i nelegalnog napada na civile i civilne objekte u selu Ljuboten.

Boškoski, koji pored makedonskog ima i hrvatsko državljanstvo, od kolovoza 2004. nalazi se u pritvoru Županijskog suda u Puli, pod optužbom da je kao ministar policije odgovoran za ubojstvo sedam emigranata iz Pakistana i Indije 2002. godine.

Ministarstvo pravosuđa RH još nije primilo optužnicu, a očekuje se da će ona tijekom dana biti predana Veleposlanstvu RH u Den Haagu, izjavio je za Hinu pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić.

Nakon što ministarstvo primi original optužnice ona će biti dostavljena Županijskom sudu u Puli na daljnje postupanje, u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s ICTY-em, dodao je.

Branitelj Boškoskog, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, najavio je da će obrana iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se Boškoski ne izruči ICTY-u i da ospori optužnicu. Najavio je i žalbu Vrhovnom sudu RH ako niži sud donese odluku o izručenju.

Ako obrana iskoristi sve zakonske mogućnosti procedura oko izručenja Boškoskog mogla bi trajati tri do četiri tjedna, a ukoliko se on odluči dobrovoljno predati u Haagu bi mogao biti u roku od 24 do 48 sati od primitka optužnice, rekao je Muljačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙