FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati
ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati

DAMASK

Sirija je predana povlačenju svojih vojnika iz Libanona kao što se traži u rezoluciji UN-a, čiji će čelnici dobiti detaljni raspored povlačenja u idućih nekoliko dana, rekao je u subotu UN-ov izaslanik Terje Roed-Larsen. "Ohrabren sam predanošću predsjednika Asada da u potpunosti provede rezoluciju Vijeća sigurnosti 1559", rekao je Roed-Larsen nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u gradu Aleppu na sjeveru Sirije. "Po dolasku u New York početkom idućeg tjedna izvijestit ću glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o potankostima rasporeda za potpuno povlačenje Sirije iz Libanona", dodao je. Povlačenje koje je počelo u utorak trebalo bi trajati tjedan do najviše deset dana i uvod je u potpuno povlačenje iz Libanona.

RIM

Ivan Pavao II. mogao bi napustiti bolnicu Gemelli u ponedjeljak ili utorak, rekao je danas otac Richard Nitschke nakon što je bio u Papinu bolničkom apartmanu. "Papin osobni tajnik nam je rekao kako se zdravstveno stanje Ivana Pavla II. stalno poboljšava i da bi mogao izići iz bolnice u ponedjeljak ili utorak", rekao je otac Nitschke. Za ponedjeljak je najavljeno i objavljivanje novog bolničkog biltena o zdravstvenom stanju Ivana Pavla II. U nedjelju bi se Papa na angelus, koji će u njegovo ime sa Trga svetog Petra pročitati mons. Leonardo Sandri, trebao pojaviti na prozoru bolnice Gemelli i blagosloviti prisutne.

BEOGRAD

U Srbiji se u subotu obilježava dvogodišnjica atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenoga 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. U Aleji velikana na beogradskom Novom groblju u subotu ujutro vijence su položili obitelj, članovi bivše Vlade te izaslanstvo Demokratske stranke s predsjednikom, Đinđićevim nasljednikom na toj funkciji i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, dok je u subotu prijepodne sadašnji premijer Vojislav Koštunica vijenac položio kod zgrade Vlade Srbije, na mjestu gdje je premijer ubijen. Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u subotu je posthumno odlikovao ubijenog premijera Đinđića Ordenom Nemanje prvog stupnja, koji je primila njegova supruga Ružica Đinđić, u nazočnosti predsjednika Srbije Borisa Tadića.

LISABON

Nova portugalska vlada na čelu s Joseom Socratesom, čija je stranka pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima 20. veljače, službeno je potvrđena u subotu u predsjedničkoj palači Ajuda. Novi portugalski premijer najavio je kako u jesen, istodobno s lokalnim izborima, želi organizirati referendum za europski ustav. Sa 16 ministara, 35 državnih tajnika i podtajnika ta je vlada manja od one bivšeg premijera Pedra Santane Lopesa. Ova vlada može računati na potporu parlamenta gdje prvi put u svojoj povijesti Socijalistička stranka ima većinu (121 mjesto do 230) nakon povijesne pobjede na parlamentarnim izborima 20. veljače.

PEKING

Kineska vlada prihvatila je u subotu ostavku hongkonškog guvernera Tunga Chee-Hwaa, te ga imenovala visokim savjetnikom kineske skupštine, što je nepopularnom čelniku omogućilo dostojanstveni odlazak. Kineska je vlada prihvatila Tungovu ostavku i imenovala ga potpredsjednikom Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) - najvišeg savjetodavnog tijela kineske skupštine, javila je službena novinska agencija Xinhua. Tung (67) je podnio ostavku u četvrtak zbog lošeg zdravlja nakon gotovo osam godina na dužnosti. Njegov su mandat na čelu lokalne vlade Hong Konga obilježile velike prodemokratske demonstracije 2003. i 2004., recesija i optužbe da je on marioneta Pekinga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙