FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BRUXELLES

Ministri financija zemalja Europske unije postigli su u nedjelju navečer dogovor o ublažavanju pravila proračunske discipline nakon što je prihvaćen zahtjev Njemačke za posebnim tretmanom zbog velikih troškova ujedinjenja zemlje. Izvor luksemburškog predsjedništva EU-a rekao je da su se ministri, na kraju 11-satnog izvanrednog sastanka, u načelu suglasili o reformi pakta o stabilnosti i rastu, što bi trebali prihvatiti čelnici država i vlada EU-a na summitu koji počinje u utorak. Postignuti kompromis omogućuje blaži tretman prema zemljama čiji su proračunski deficiti iznad dopuštenih zbog velikih troškova "ponovnog ujedinjenja Europe", čime se aludira na milijarde koje je Berlin potrošio u bivšem komunističkom istočnom dijelu zemlje nakon ujedinjenja. "U načelu je postignut dogovor ali još uvijek postoje neki tehnički detalji koje treba razjasniti do utorka", rekao je izvor luksemburškog predsjedništva.

NEW YORK

U sklopu plana reforme Ujedinjenih naroda, glavni tajnik Kofi Annan predložio je proširenje Vijeća sigurnosti, te pozvao zemlje članice da odrede uvjete pod kojima bi međunarodna zajednica mogla pokrenuti rat, čime bi se potvrdila središnja uloga UN-a, navodi se u izvješću objavljenom u nedjelju. Annan je također u izvješću, koje bi u ponedjeljak trebao predstaviti 191 zemlji članici u Općoj skupštini UN-a, predložio prihvaćanje zajedničke definicije terorizma. U tom izvješću na 62 stranice glavni tajnik UN-a traži od svjetskih čelnika da potvrde tekst koji "određuje uvjete pod kojima međunarodna zajednica može koristiti silu". Taj tekst treba potvrditi "središnju ulogu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, njegovo pravo upotrebe sile, uključujući i preventivno za obranu mira i sigurnosti, u slučajevima genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina protiv čovječnosti".

BEOGRAD

Šef misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj Peter Semneby boravio je u nedjelju u Beogradu kako bi potaknuo povratak izbjeglih hrvatskih Srba, javlja AFP. Semneby je tijekom kratkog boravka u Beogradu gostovao na srpskoj državnoj televiziji i sastao se sa srbijanskim povjerenikom za izbjeglice Dragišom Dabetićem. "Moja poruka je bila da izbjeglice trebaju iskoristiti priliku koja im se sada pruža. Jako je važno da upute zahtjeve za uključivanjem u program hrvatske Vlade", rekao je Semneby u telefonskom razgovoru za AFP, govoreći o programu organiziranog povratka srpskih izbjeglica u Hrvatsku. "Neki drže da taj program možda nije dovoljan, ali to je jedini program koji im je na raspolaganju i možda jedini koji će im biti dostupan", rekao je Semneby.

SARAJEVO

Europska unija službeno je u nedjelju zatražila od Dragana Čovića da podnese ostavku na dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zloporabu položaja i korupciju, a tom zahtjevu tijekom dana pridružili su se i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), te američko i kanadsko veleposlanstvo u toj zemlji. Veleposlanik Nizozemske u BiH Rob Bosscher tijekom dana sastao se s Čovićem u Sarajevu kako bi mu u ime trenutnog predsjedatelja EU-a Luksemburga, koji nema veleposlanstvo u BiH, prenio zahtjev za odstupanjem s dužnosti. Kako je priopćilo nizozemsko veleposlanstvo, Bosscher je hrvatskom članu Predsjedništva prenio kako je riječ o jedinstvenom stajalištu unutar EU-a, te da je povlačenje s dužnosti u slučajevima kakav je ovaj jedini način pokazivanja smisla za političku odgovornost i državničku mudrost.

JERUZALEM

Izrael je u nedjelju zabranio svojim građanima ulazak u četiri židovska naselja na sjeveru Zapadne obale, pokušavajući time spriječiti dolazak većeg broja židovskih ekstremista u područja s kojih se namjerava povući u sklopu mirovnog plana za Bliski istok. Uredbu, kojom se "zabranjuje ulazak izraelskih državljana u četiri zajednice na Zapadnoj obali", objavila je izraelska vojska nakon medijskih izvješća prema kojima se stotine ultranacionalista spremaju doći u 21 židovsko naselje u pojasu Gaze, te u spomenuta četiri na Zapadnoj obali, kako bi spriječili izraelsko povlačenje predviđeno ovog ljeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙