FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 19. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Luksemburško predsjedništvo nije uvrstilo pitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom u službeni dnevni red za sastanak europskih čelnika u utorak i srijedu, što su zatražile četiri, a ne, kako je ranije javljeno, pet država članica EU-a, doznaje se u subotu od luksemburškog predsjedništva. "Luksemburško predsjedništvo nema namjeru mijenjati dnevni red koji je već dostavljen zemljama članicama", rečeno je Hini iz predsjedništva EU-a. Unatoč tome, ne može se isključiti neformalna rasprava o Hrvatskoj, pod točkom razno, ali, naglašava izvor, "u svakom slučaju na sastanku šefova država ili vlada neće se razmatrati promjena odluke o odgodi pregovora, koju su donijeli ministri vanjskih poslova EU-a 16. ožujka". U luksemburškom predsjedništvu su objasnili da su ranije pogreškom rekli da je riječ o zahtjevu pet zemalja članica. Zabunom se jedan zahtjev računao kao dva jer je stigao na dva načina - elektronskim i fizičkim putem. Zasad još nema službene potvrde o kojim je zemljama riječ. Iz diplomatskih izvora se doznaje da je riječ o Sloveniji i Austriji, a pretpostavlja se da bi preostale dvije zemlje mogle biti Mađarska i Slovačka.

BEJRUT

Libanonski predsjednik Emile Lahoud je u priopćenju objavljenom u subotu nakon atentata u Bejrutu u kojem je ranjeno 11 osoba pozvao oporbu i prosirijske stranke na dijalog "radi spasa Libanona". "Zbog izvanrednih okolnosti u kojima se nalazi naša zemlja pozivam oporbu i skupinu Ain Tine (prosirijske stranke) na dijalog radi spasa Libanona", rekao je Lahoud. "Dvije stranke moraju nadići sporove i voditi računa samo o nacionalnom interesu i okončati polemike u medijima jer one pridonose povećanju napetosti u stanovništvu", dodao je Lahoud, kojeg njegovi protivnici smatraju sirijskim štićenikom.

TEHERAN

Iran je u subotu zatražio od Europske unije i Rusije da poštuju njegovo pravo na obogaćivanje urana, od kojeg ga EU pokušava odvratiti kako bi jamčio da neće proizvesti nuklearno oružje. "Nadamo se da će te zemlje pošteno održati riječ i poštivati pravo Irana na gorivo", rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi. Assefi je reagirao na izjave u petak tijekom susreta u Parizu predsjednika Francuske i Rusije, Jacquesa Chiraca i Vladimira Putina, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera. "Niti jednoj zemlji ne bi trebala biti uskraćena miroljubiva nuklearna tehnologija", rekao je Assefi i dodao da je Iran više puta ponovio da ne pokušava nabaviti oružje za masovno uništenje i da njegove nuklearne aktivnosti nipošto nemaju vojnu svrhu.

KIRKUK

Trojica iračkih policajca ubijena su, a sedam ih je ranjeno u subotu u eksploziji bombe tijekom sprovoda jednog njihovog kolege ubijenog dan ranije, rekao je šef policije tog grada, 255 km sjeverno od Bagdada. "U središtu Kirkuka su pri prolasku pogrebne povorke u bombaškom napadu ubijena trojica policajaca, a sedam je ranjeno", rekao je liječnik hitne službe tog grada. U petak su dvojica maskiranih muškaraca ostavili torbu u ulici blizu policijske akademije. Kada je ophodnja došla provjeriti sadržaj torbe bomba je eksplodirala i ubila jednog policajca, na čijem se sprovodu dogodio subotnji atentat, rekao je jedan visoki policijski dužnosnik.

TOKIO

Sjedinjene Države i Japan, dvije zemlje koje su najveći donatori na planeti, namjeravaju uspostaviti "strateško partnerstvo" radi koordiniranja pomoći zemljama u razvoju, objavljeno je u subotu povodom posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice Tokiju. "Predlažem strateški savez razvoja kako bi naše dvije zemlje redovno i sustavno koordinirale napore radi ispunjavanja naših zajedničkih ciljeva u zemljama u kojima već radimo zajedno", pojasnila je Rice. "Predlažemo i prihvaćanje sudjelovanja drugih zemalja koje mogu prodonijeti toj suradnji", dodala je američka državna tajnica.

TOKIO

Princeza Sayako, kći jedinica japanskog cara Akihita, službeno je u subotu proslavila zaruke s urbanistom Yoshikijem Kurodom na tradicionalnoj svečanosti u carskoj palači u Tokiju, doznaje se od službenog izvora. Sayako (35) koja nosi i ime princeza Nori, moći će se tijekom godine udati za uskoro četrdesetogodišnjeg urbanistu iz Tokija, rekao je glasnogovornik palače. Dvije obitelji sudjelovale su na svečanosti "Nosai no Gi", ritualnoj razmjeni prigodnih darova. Japanci se nadaju da će taj brak donijeti malo veselja na dvor gdje supruga princa prijestolonasljednika, princeza Masako, pati od depresije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙