FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

PEKING - Kina je prvi put na ljudima počela s testiranjem novog cjepiva protiv AIDS, objavila je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua. Prvi koji je u subotu primio cjepivo je 20-godišnji muškarac, a nakon njega cjepivo je dobilo još sedam volontera. Ukupno će njih 49, u dobi između 18 i 50 godina, biti podvrgnuto testiranju u tri faze. U toj zemlji, po podacima vlade, oko 840 tisuća ljudi zaraženo virusom HIV-a. U Ujedinjenim narodima pretpostavljaju da će broj žrtava HIV-a u Kini do 2010. godine narasti na 10 milijuna ako se ne poduzmu ozbiljni koraci u borbi protiv te bolesti.

LONDON - Ann Daniels, 40-godišnja Britanka, majka četvero djece, u subotu ujutro krenula je iz Sibira prema Sjevernom polu, nadajući se da će postati prva žena koja će onamo uspjeti stići sama, izvijestile su agencije. Daniels je s rta Arktičevski na krajnjem sjeveru Sibira krenula jutros u 7,30 po lokalnom vremenu. Njezino putovanje trebalo bi trajati 60 dana. Do sada su na Sjeverni pol "u solo varijanti" stigla samo dvojica muškaraca, Norvežanin Borge Ousland koji je krenuo iz Rusije, početkom 90-tih i Britanac Pen Hadow, koji je krenuo iz Kanade 2003.

PEKING - Kako bi stali na kraj neobuzdanim lopovima koji kradu metalne poklopce kanalizacijskih šahtova u kineskom glavnom gradu Pekingu testiraju novi model poklopca od nemetala. Koliki je problem s lopovima, koji ukradene poklopce za nekoliko dolara prodaju u staro željezo, govori podatak da je lani od oko 600 tisuća poklopaca u gradu ukradeno njih 240 tisuća. Novi poklopci ne mogu se reciklirati, pa se gradske vlasti nadaju da će lopovi prestati s krađama.

KABUL - Afganistan bi svoj opijum trebao prodavati u medicinske svrhe, a ne ga uništavati, ocijenili su u subotu članovi Vijeća Senlis, ističući da bi takav potez seljanima omogućio legalizaciju njihove značajne gospodarske aktivnosti. Ta bi strategija, tvrde stručnjaci, omogućila da se afganistanska proizvodnja opijuma, najveća na svijetu s više od 4.000 tona protekle godine (87 posto cjelokupne svjetske proizvodnje), otrgne iz "ilegalnog kruga narko bosova i švercera heroina".

PEKING - Kineski parlament bavi se i prijetnjom invazije crvenih mrava, koje je ministar poljoprivrede proglasio jednim od najgorih štetočina, ustvrdivši kako su nužne hitne mjere za zaustavljanje njihove invazije. Riječ je o mravima čiji vatreni ugriz može biti koban za ljude. Od kada su u siječnju pronađeni na južnom području Hong Konga traje borba da se zaustavi njihovo napredovanje. U međuvremenu su se ti insekti proširili na sjever u obližnju provinciju Guangdong.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙