FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran traži poštivanje prava na obogaćivanje urana

TEHERAN, 19. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Iran je u subotu zatražio odEuropske unije i Rusije da poštuju njegovo pravo na obogaćivanjeurana, od kojeg ga EU pokušava odvratiti kako bi jamčio da nećeproizvesti nuklearno oružje.
TEHERAN, 19. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Iran je u subotu zatražio od Europske unije i Rusije da poštuju njegovo pravo na obogaćivanje urana, od kojeg ga EU pokušava odvratiti kako bi jamčio da neće proizvesti nuklearno oružje.

"Nadamo se da će te zemlje pošteno održati riječ i poštivati pravo Irana na gorivo", rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

Assefi je reagirao na izjave u petak tijekom susreta u Parizu predsjednika Francuske i Rusije, Jacquesa Chiraca i Vladimira Putina, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera.

"Niti jednoj zemlji ne bi trebala biti uskraćena miroljubiva nuklearna tehnologija", rekao je Assefi i dodao da je Iran više puta ponovio da ne pokušava nabaviti oružje za masovno uništenje i da njegove nuklearne aktivnosti nipošto nemaju vojnu svrhu.

Nijemci, Britanci i Francuzi od prosinca pregovaraju u ime EU-a kako bi dobili od Iranaca "objektivna jamstva" da ne proizvode atomsku bombu. Najbolje jamstvo za EU bi bilo da Iran trajno odustane od obogaćivanja urana, koji može biti upotrijebljen za civilne centrale kao gorivo, ali može biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja.

Da ih uvjere u to, ponudili su Irancima nuklearnu, tehnološku i trgovinsku suradnju, kao i politički i dijalog o sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙