FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran bi mogao biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a

BRUXELLES, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanija, Francuska iNjemačka rekle su u petak svojim partnerima u Europskoj uniji da ćepodržati prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a ako nastaviobogaćivati uran ili prekrši svoj druge nuklearne obveze.
BRUXELLES, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanija, Francuska i Njemačka rekle su u petak svojim partnerima u Europskoj uniji da će podržati prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a ako nastavi obogaćivati uran ili prekrši svoj druge nuklearne obveze.

Tri europske sile rekle su u pismu Luksemburgu, predsjedavajućem EU-a, da "napredak nije tako brz kako bi mi željeli" u razgovorima pokrenutim u prosincu prošle godine s ciljem uvjeravanja Teherana da im pruži "objektivna jamstva" da njegove nuklearne aktivnosti imaju isključivo civilnu svrhu, u zamjenu za suradnju u nuklearnim pitanjima, tehnologiji i trgovini te politički i sigurnosni dijalog.

Najboljim jamstvom smatraju pak potpuno odustajanje od obogaćivanja urana, kojeg se može koristiti kao gorivo u civilnim elektranama ali i za atomsko oružje.

U pismu se navodi da Britanija, Francuska i Njemačka neće imati izbora ako Iran ne bude u potpunosti surađivao i da će u tom slučaju podržati prijavljivanje njegovog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙