FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nepopustljiv u pregovorima s EU

ŽENEVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europski i iranski dužnosnicisusreli su se drugi dan zaredom u srijedu u Ženevi u okviru pregovorao nuklearnom programu iz Teherana, dok je Iran kategorički odbacioeuropski zahtjev da prekine program obogaćivanja urana, odgođen ustudenom 2004. godine.
ŽENEVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europski i iranski dužnosnici susreli su se drugi dan zaredom u srijedu u Ženevi u okviru pregovora o nuklearnom programu iz Teherana, dok je Iran kategorički odbacio europski zahtjev da prekine program obogaćivanja urana, odgođen u studenom 2004. godine.

Sve tri zemlje (Njemačka, Francuska, V.Britanija) koje pregovaraju u ime Europske unije žele da Iran odustane trajno od obogaćivanja, vidjevši u tome najbolju garanciju da se Teheran neće nastojati opskrbiti atomskim oružjem dok Iranci žele zadržati pravo obogaćivanja u civilne svrhe.

Obogaćeni uran može poslužiti kao gorivo u civilnim centralama i kao primarna materija za atomsku bombu.

Europljani se od prosinca trude uvjeriti Iran da pruži "objektivne garancije" kako ne proizvodi nuklearno oružje, u zamjenu za nuklearnu, tehnološku i komercijalnu suradnju te politički i sigurnosti dijalog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙