FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija spremna Iranu isporučiti nuklearno gorivo

MOSKVA, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Ruska tvornica iz jugozapadnogSibira spremna je opskrbljivati nuklearnim gorivom iransku nuklearnuelektranu Bušehr koju Rusija gradi unatoč američkim prosvjedima.
MOSKVA, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Ruska tvornica iz jugozapadnog Sibira spremna je opskrbljivati nuklearnim gorivom iransku nuklearnu elektranu Bušehr koju Rusija gradi unatoč američkim prosvjedima.

"Gorivo je proizvedeno i uskladišteno u tvornici i može se dostaviti po narudžbi", rekao je direktor tvornice Vladimir Razin.

Brojne su zemlje zabrinute jer bi Iran mogao iskoristiti civilni nuklearni program, posebno proces obogaćivanja urana, kako bi prikrio proizvodnju atomske bombe.

Prema sporazumu, koji su prošloga mjeseca potpisali Iran i Rusija o gradnji prve iranske nuklearne elektrane Bušehr, Iran je prihvatio obvezu vratiti u Rusiju iskorišteno nuklearno gorivo.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska pokušavaju diplomatskim putem prisiliti Iran da odustane od obogaćivanja urana. SAD je oštriji i ne isključuje mogućnost vojnih napada na iranske pogone za koje se sumnja da se u njima proizvodi nuklearno oružje.

Iranski pregovarač Hassan Rohani izjavio je kako nastavak razgovora između Irana i Europske unije o iranskom nuklearnom programu ovise o sastanku koji će se održati 23. ožujka u Parizu. Ako ne bude napretka preći ćemo na druge opcije, dodao je Rohani i upozorio da Iran više neće dopuštati da mu EU troši vrijeme i zadire u njegovu nacionalnu volju da nastavi s nuklearnom tehnologijom u mirne svrhe.

Premda Iran želi riješiti to pitanje sa Zapadom bez izazivanja vojnog sukoba, neće popustiti zahtjevima Washingtona i EU-a da odustane od dijela svog nuklearnog programa kao što je obogaćivanje urana, ponovio je Rohani.

"Ja ne predviđam da će se voditi rat ako Iran nastavi s obogaćivanjem urana, ali ako pokušamo riješiti taj problem nediplomatski suočit ćemo se s poteškoćama", rekao je Rohani.

"Veći dio našeg naroda želi zadržati nuklearnu tehnologiju i postići rješenje kroz pregovore", dodao je Rohani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙