FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će prekinuti pregovore nastavi li Iran razvijati nuklearni program

STRASBOURG, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Luksemburško predsjedništvoEuropske unije upozorilo je u utorak Iran da je "potpuni prekidrazvoja nuklearnog programa uvjet" za nastavak pregovora izmeđuTeherana i Europljana.
STRASBOURG, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Luksemburško predsjedništvo Europske unije upozorilo je u utorak Iran da je "potpuni prekid razvoja nuklearnog programa uvjet" za nastavak pregovora između Teherana i Europljana.

"I dalje moramo budno pratiti poštuje li Iran, uz nadzor IAEA-e, potpuni prekid svih djelatnosti u svezi s nuklearnim programom, bez iznimke, sve dok traju pregovori o dugoročnoj nagodbi", kazao je Nicolas Schmit, zamjenik luksemburškog ministra vanjskih poslova.

Schmit koji je govorio u Europskom parlamentu u Strasbourgu istaknuo je da je "potpuni prekid obogaćivanja urana uvjet za nastavak i dovršenje" pregovora, napomenuvši da ugovor koji je Iran u studenom u Parizu potpisao s trojcem Njemačka-Francuska-Ujedinjeno Kraljevstvo, koji pregovara u ime EU-a, predviđa "točno određene uvjete".

Među najvažnijima su potpuni prekid svih djelatnosti Teherana povezanih s obogaćivanjem urana koje bi Irancima mogle omogućiti da proizvedu atomsko oružje, za što ih sumnjiče Sjedinjene Države te prekid svih aktivnosti povezanih s preradom urana.

"Dvije strane ozbiljno pregovaraju i sve dok Iranci sudjeluju u pregovorima, postoje izgledi za uspjeh", ocijenio je Nicolas Schmit.

Pregovori između Europljana i Iranaca o iranskom nuklearnom programu nastavili su se u utorak u Ženevi u ozračju opterećenom uznemirujućim izjava Teherana koji je optužio EU da "nije ozbiljan" i odbacio mogućnost da prekine s obogaćivanjem urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙