FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LUXEMBOURG

Ministri obrane zemalja članica EU-a održavaju u petak neformalni sastanak u Luxembourgu na kojem bi posebnu pozornost trebali posvetiti operaciji Altea u BiH i uspostavljanju "borbenih postrojbi" za koje se EU odlučila u okviru razvoja svojih vojnih kapaciteta. Prvi dio sastanka bit će posvećen stanju na Balkanu, posebice misiji EU-a u BiH gdje je EU u prosincu prošle godine preuzeo zapovjedništvo nad međunarodnim mirovnim snagama. Glede razvoja vojnih kapaciteta, predviđeno je formiranje 13 borbenih postrojbi s kojima bi Unija do 2007. bila sposobna izvoditi brze operacije u slučaju kriza u svijetu. Na tom neformalnom susretu, koji se inače održava dva puta godišnje, ministri će također razgovarati o tome kako zajamčiti bolju koordinaciju, posebno vojnih službi, u slučajevima prirodnih katastrofa kao što su bili tsunamiji koji su u prosincu poharali jugoistočnu Aziju.

PEKING/WASHINGTON

Ujgurska disidentkinja i politička zatvorenica Rebiya Kadeer, koju su kineske vlasti oslobodile u četvrtak nakon šestogodišnjeg zatočeništva, po dolasku u Sjedinjene Države u četvrtak navečer izjavila je kako se namjerava nastaviti boriti za prava svojeg naroda, prenose agencije. Oslobađanje 58-godišnje Rebiye Kadeer, poslovne žene i majke jedanaestero djece, zbog, kako je navedeno, razloga zdravstvene prirode, realizirano je u četvrtak, nekoliko dana prije posjeta Pekingu američke državne tajnice Condoleezze Rice tijekom kojeg je predviđen razgovor o ljudskim pravima, te samo nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države izvijestile kako ove godine neće UN-ovu Povjerenstvu za ljudska prava predložiti izglasavanje rezolucije u kojoj će Kinezi biti kritizirani zbog nepoštivanja ljudskih prava.

ISLAMABAD

Osam je pripadnika pakistanskih snaga sigurnosti poginulo, a 23 su ranjena u petak u jugozapadnoj pokrajini Baluchistan, u sukobu snaga sigurnosti i pripadnika plemena Dera Bugti, u čijim je redovima više desetaka poginulih. Sukob je izbio rano u četvrtak i nastavio se cijeli dan i noć. Plemenski vođe govore da u njihovim redovima ima više desetaka žrtava. Nije jasno kako je počeo sukob na području Sangsila u predgrađu grada Sui, uporištu nacionalističkih elemenata koji se bore protiv vlade tražeći porast broja radnih mjesta u Baluchistanu i porast tantijema za iskorištavanje prirodnog plina. Prema službenim izvorima, sukob je izbio kada je konvoj snaga sigurnosti uletio u zasjedu naoružanog lokalnog stanovništva na glavnom putu za Sui. Čelnik plemena Dera Bugti, Nawab Akbar Bugti, opovrgnuo je da su njegovi ljudi otvorili vatru, te je optužio vladu da je izazvala incident kako bi opravdala pokretanje vojne operacije protiv plemena. "Mi smo izgubili 50 ljudi, među njima ima i žena i djece", rekao je Bugti, ali njegove brojke nisu mogli potvrditi neovisni izvori.

WASHINGTON

Paul Wolfowitz, čija je nominacija za predsjednika Svjetske banke izazvala kontroverze, u četvrtak navečer je u dva navrata telefonski razgovarao s irskom rock zvijezdom Bonom Voxom o siromaštvu i pitanjima razvoja, izjavio je Wolfowitzev savjetnik Kevin Kellems. Kellems je rekao za Reuters da je Wolfowitz, zamjenik američkog ministra obrane i jedan od glavnih ideologa rata u Iraku, inicirao te razgovore s pjevačem rock skupine U2, čije se ime također spominjalo u kontekstu mogućeg kandidata za predsjednika Svjetske banke. Odluka američkog predsjednika Georgea W.Busha da kandidira Wolfowitza dočekana je s iznenađenjem, malo oduševljenja i nekim izravnim protivljenjima u Europi gdje je on najbolje poznat kao vodeći zagovornik rata u Iraku koji je među Europljanima duboko nepopularan.

WASHINGTON

Američki povjesničar i diplomat George F. Kennan, jedan od tvoraca američke vanjske politike tijekom Hladnoga rata, umro je u dobi od 101 godine, objavio je u petak New York Times. Kennan je umro u četvrtak navečer u svojoj kući u Princetonu u državi New Jerseyu. Diplomat i dobitnik Pulitzerove nagrade, George Kennan dao je ime "politici ograničavanja" kojom je Amerika sprečavala širenje komunizma. Ta je politika podrazumijevala diplomaciju, političku aktivnost i prikriveno djelovanje, sve osim rata. Kennan je i jedan od autora Marshallova plana kojim je Europa obnovljena nakon Drugoga svjetskog rata. U godinama izvan diplomacije Kennan je dobio Pulitzerovu nagradu za povijest za knjigu "Rusija izlazi iz rata", objavljenu 1956. i još jednom, 1967. za "Memoare 1925.-1950."

LONDON

Britanski vojnik, vozač oklopnog vozila koji je dvaput uspio izaći iz zasjeda pod vatrom u Iraku, postat će prvi dobitnik najvišeg britanskog vojnog odličja - Viktorijinog križa - u posljednjih 20 godina, objavilo je ministarstvo obrane u petak. Vojnik Johnson Beharry iz Kraljevske regimente princeze od Walesa bit će prva osoba koja će primiti Viktorijin križ od 1982. godine i prvi živi dobitnik tog odličja od 1965. godine. On će biti odlikovan za "hrabrost najvišeg reda" nakon što je uspio izaći iz zasjede pod raketnom paljbom i izvući svoje ranjene kolege iz vozila u svibnju 2004. godine. Njegovo je vozilo ponovno napadnuto šest tjedana kasnije, njegov zapovjednik i drugi vojnici su onesposobljeni, a on je ozbiljno ranjen u glavu no nastavio je voziti na sigurno dok nije izgubio svijest, objavilo je ministarstvo u svom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙