FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvaranje prve pelješke vinske ceste u svibnju

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Početkom svibnja otvorit će se prvapelješka vinska cesta, najavili su predstavnici Udruge "Plavac mali" ivinari Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji za novinareodržanoj u sklopu sajmova Dani gastronomije i turizma, koji se do 20.ožujka održavaju na Zagrebačkom velesajmu.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Početkom svibnja otvorit će se prva pelješka vinska cesta, najavili su predstavnici Udruge "Plavac mali" i vinari Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji za novinare održanoj u sklopu sajmova Dani gastronomije i turizma, koji se do 20. ožujka održavaju na Zagrebačkom velesajmu.

Pelješac je, kako je rečeno, ušao u projekt Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kojim se potiče otvaranje vinskih cesta, što će rezultirati i produljenjem turističke sezone.

Površine pod vinovom lozom na Pelješcu se protežu od Stona do Orebića, a na najvećem dijelu površina (85 posto) uzgaja se plavac i rukatac (12 posto).

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, 80 posto svjetske proizvodnje plavca proizvodi se na Pelješcu, budući se ta sorta ne uzgaja izvan Hrvatske. Preostalih 20 posto te sorte raspoređeno je po drugim srednjodalmatinskim otocima.

Udrugu Plavac mali čini šest poljoprivrednih zadruga poluotoka Pelješca, a okuplja 1000 zadrugara i kooperanata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙