FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 16. ožujka

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 16. ožujka.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 16. ožujka.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvaraju se Dani gastronomije i turizma u okviru kojih će se od 16. do 20. ožujka održati pet međunarodnih specijaliziranih sajmova, koji će okupiti 429 izlagača iz 27 zemalja. Ukupna izložbena površina je 18 tisuća četvornih metara. Dani gastronomije i turizma obuhvaćaju 1. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko - ugostiteljske opreme i cateringa - Gastroteh, 11. međunarodni sajam vina i opreme Vinovitu, 17. međunarodni sajam turizma - Turizam, 10. međunarodni sajam hortikulture - Vrt i dom, te 2. međunarodni sajam lova i ribolova - Loring. Sajmove prati bogat prateći i stručni program, a u sklopu Vinovite održat će se tradicionalno ocjenjivanje vina za koje je ove godine prijavljeno 228 uzoraka vina iz devet zemalja. (Otvaranje - 11,00 sati, Kongresni centar ZV-a, Avenija Dubrovnik 15).

OSIJEK - Predstavnici Gospodarsko-interesnog udruženja "Hrvatski cestovni prijevoznici" na konferenciji za novinare iznijet će stav te udruge uoči pregovora mješovitih povjerenstava Hrvatske i Slovenije glede spora oko uporabe dozvola za treće zemlje (Veslački klub "Iktus" 11,00 sati).

RIJEKA - U Rijeci se otvara 21. međunarodni sajam nautike, sporta i tehničke kulture "Nautica 2005." Na sajmu na riječkoj putničkoj obali do 20. ožujka sudjelovat će oko 200 izlagača. Domaći i inozemni proizvođači predstavit će 110 plovila, unutrašnje i izvanbrodske motore te opremu za plovila. U sklopu sajma, na Izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu predstavit će se oko 50 hrvatskih inovatora, a na međunarodnoj Izložbi maketa i modela brodova bit će oko 150 izložaka. (brod "Liburnija", Gat Karoline Riječke, 11 sati)

ZAGREB - Institut za međunarodne odnose priređuje okrugli stol na temu "Neke mogućnosti primjene prirodnih zeolita u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i obradi otpadnih voda". Cilj okruglog stola je razmjena znanja i iskustava te rezultata znanstvenih istraživanja provedenih na prirodnim zeolitima u Hrvatskoj tijekom proteklih petnaestak godina. Zbornik radova sa skupa distribuirat će se gospodarskim subjektima i njihovim asocijacijama. Zeoliti su prirodne ili sintetičke tvari s kristalnom strukturom, a koriste se za razdvajanje smjesa ili kao prirodni omekšivači vode (9,30 sati, Vukotinovićeva 2).

ZAGREB - Dug opće države, s dugom HBOR-a, krajem prošle godine iznosio je 98,6 milijardi kuna, što je približno 48 posto očekivane vrijednosti nominalnog BDP-a za 2004., podatci su Hrvatske narodne banke. Doda li se tom unutarnjem i inozemnom dugu države i 13,2 milijarde kuna potencijalnog duga po osnovi izdanih državnih jamstava, ukupni dug na kraju 2004. penje se na 111,8 milijardi kuna, ili na približno 54,1 posto očekivane vrijednosti BDP-a. Dug opće države s dugom HBOR-a tijekom čitave prošle godine povećan je za 12,5 milijardi kuna, što je povećanje od 29 posto u odnosu na godinu ranije (u 2003. dug je povećan za 9,7 milijardi kuna). No, analitičari središnje banke pritom ističu da se bitna razlika primjećuje u strukturi povećanja duga. Dok je u povećanju duga tijekom 2003. inozemna komponenta iznosila dvije trećine, a domaća tek jednu trećinu, tijekom 2004. navedeni omjer je bio promijenjen u korist domaće komponente zaduživanja.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u siječnju ove godine izdano 788 građevnih dozvola, što je za 1,6 posto manje u odnosu na siječanj 2004, objavio je Državni zavod za statistiku. No, dok je broj izdanih dozvola manji nego u siječnju prošle godine, vrijednost radova predviđena za izvođenje po tim dozvolama ipak je veća nego u prvom prošlogodišnjem mjesecu. Građevnim dozvolama izdanim u siječnju ove godine predviđeni su radovi u vrijednosti od 1,49 milijarde kuna. To je pak za 238 milijuna kuna ili za oko 19 posto više nego po dozvolama izdanim u siječnju 2004. Prema građevnim dozvolama izdanim u siječnju 2005. predviđena je gradnja 1.357 stanova s prosječnom površinom 82 četvorna metra.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙