FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neto dobit Grupe ZABA u prošloj godini 964 milijuna kuna

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Grupa Zagrebačke banke (ZABA) prošluje godinu završila s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 1,18milijardi kuna ili 17,5 posto većom u odnosu na prethodnu godinu, dokje neto dobit grupe istodobno povećana za 19,7 posto, na 964 milijunakuna, objavili su danas iz ZABA-e.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Grupa Zagrebačke banke (ZABA) prošlu je godinu završila s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 1,18 milijardi kuna ili 17,5 posto većom u odnosu na prethodnu godinu, dok je neto dobit grupe istodobno povećana za 19,7 posto, na 964 milijuna kuna, objavili su danas iz ZABA-e.

Dobit prije oporezivanja same Zagrebačke banke lani je iznosila više od 1,29 milijardi kuna, a neto dobit, od 1,07 milijuna kuna, u cijelosti će biti raspoređena u rezerve, "čime će se osigurati daljnje kapitalno jačanje Zagrebačke banke". Dividenda će biti isplaćena samo imateljima povlaštenih dionica bez prava glasa, i to u iznosu od 26 kuna po dionici na teret kumulirane ostvarene dobiti do kraja 2000. godine.

Iz ZABA-e su danas objavili i rezultate poslovanja većine ostalih članica Grupe. Tako je lanjska dobit UniCredit Zagrebačke banke (na tržištu BiH) iznosi 35 milijuna kuna, umaškog Istraturista 56 milijuna kuna, dok dobit Allianz ZB društva za upravljanje mirovinskim fondovima te osiguravatelja Allianz Zagreb, iznosi 45 milijuna kuna.

Ukupan prihod Grupe za 2004. godinu iznosi 3,2 milijarde kuna, što u odnosu na 2003. predstavlja povećanje od 0,9 posto. Usprkos padu kamatnih marži, a prvenstveno zahvaljujući porastu volumena poslovanja s klijentima, u strukturi prihoda Grupe i dalje dominira neto kamatni prihod. On je na kraju prošle godine iznosio 1,97 milijardi kuna i u odnosu na prethodnu godinu smanjen je za 4,7 posto. Neto prihod od provizija i naknada povećan je za 9,8 posto, na 618 milijuna kuna, dok su ostali poslovni prihodi Grupe na kraju prošle godine iznosili 482 milijuna kuna.

Ukupna aktiva Grupe na kraju 2004. godine bila je za 9,7 posto veća nego u 2003. i iznosila je 64,37 milijardi kuna, dok je bilanca same Zagrebačke banke dosegnula 57,47 milijardi kuna.

Zajmovi klijentima na razini Grupe u prošloj su godini iznosili 31,8 milijardi kuna ili 7,7 posto više nego godinu ranije, dok zajmovi klijentima na razini Zagrebačke banke iznosili 29,15 milijardi kuna.

Ukupni operativni troškovi u segmentu bankarstva Grupe iznosili su krajem prošle godine nešto manje od 1,7 milijardi kuna ili 2,2 posto manje u odnosu na 2003.

U ZABA-i naglašavaju kako je lanjskim poslovnim rezultatima dodatno doprinijelo i efikasno upravljanje rizicima i troškovima poslovanja. Tako omjer ukupnih troškova i prihoda (cost/income) za Zagrebačku banku, kao pokazatelj efikasnosti, iznosi 50,7 posto "i na zavidnoj je razini usporedivoj s europskim pokazateljima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙