FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo izdanje državnih obveznica vrijedno 3 milijarde kuna

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Privredna banka Zagreb (PBZ),Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA), kao vodećiagenti i pokrovitelji izdanja, pozvali su danas investitore na upisnovog izdanja državnih obveznica dospijeća 2010. godine, ukupnovrijednog 3 milijarde kuna.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA), kao vodeći agenti i pokrovitelji izdanja, pozvali su danas investitore na upis novog izdanja državnih obveznica dospijeća 2010. godine, ukupno vrijednog 3 milijarde kuna.

To novo izdanje državnih obveznica dio je nastojanja države da što veći dio potreba financira na domaćem tržištu, tako da ove godine države neće izlaziti sa ranije planiranom emisijom euroobveznica u vrijednosti 500 milijuna eura.

Naime, nakon što je HNB sredinom veljače donijela odluku kojom se smanjuje minimalna stopa pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima s 35 na 32 posto, oslobodilo se oko 4 milijarde kuna. HNB, Ministarstvo financija i šest poslovnih banaka dogovorili su aranžman zaduživanja na domaćem tržištu.

Kamatna stopa obveznica iznosi 6,750 posto, cijena izdanja je 100 posto.

Odluku o izdanju i upisu novih obveznica treba donijeti hrvatska Vlada, a kako se očekuje, tu bi odluku trebala donijeti danas.

U pozivu investitorima stoji da se knjiga upisa otvara danas, a zatvara u 15 sati u ponedjeljak, 7. ožujka.

Obveznice će biti izdane idućeg dana, a u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze biti će uvrštene u srijedu, 9. ožujka.

U sindikatu banaka na primarnom tržištu su, uz tri agenta i pokrovitelja, su i Erste & Steiermaerkische Bank (ESB) i HVB Splitska banka, u statusu su-vodećih aranžera, te Hrvatska Poštanska Banka (HPB) i Hypo Alpe-Adria-Bank, u statusu aranžera.

Na domaćem tržištu trenutno je uvršteno šest izdanja državnih obveznica, vrijednih ukupno 1,95 milijardi eura i milijardu kuna, kao i još dva izdanja od države garantiranih obveznica (Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te Hrvatske banke za obnovu i razvitak), vrijedna 525 milijuna eura.

Pritom je samo prošle godine država na domaće tržište emitirala obveznica u vrijednosti od 1,05 milijardi kuna, čemu treba pribrojiti i 300 milijuna eura vrijedno izdanje obveznica HBOR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙