FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva u 2004: Veći prihodi, ali 12 posto manja neto dobit

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva poslovnu je2004. završila s povećanjem ukupnih prihoda za 5 posto, na 1,13milijardi dolara, ali je neto dobit smanjena 12 posto i iznosila je129,3 milijuna dolara, objavljeno je danas iz Plive.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva poslovnu je 2004. završila s povećanjem ukupnih prihoda za 5 posto, na 1,13 milijardi dolara, ali je neto dobit smanjena 12 posto i iznosila je 129,3 milijuna dolara, objavljeno je danas iz Plive.

Bruto dobit tvrtke lani iznosila je 665 milijuna dolara, 0,8 posto više nego 2003., dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije iznosila je 270 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od 13,8 posto, dok je operativna dobit smanjena za četvrtinu u odnosu na godinu prije, na 166,3 milijuna dolara, kazao je direktor Kontrolinga Grupe Pliva Zoran Stanković predstavljajući novinarima rezultate poslovanja za 2004.

Dobit po dionici iznosila je 44,68 kuna, što je 21 posto manje, dok je dobit po GDR-u pala 12 posto, na 1,49 dolara.

Nadzorni odbor i Uprava Plive na jučerašnjoj su zajedničkoj sjednici odobrili financijska izvješća tvrtke za prošlu godinu i Glavnoj skupštini predložili isplatu dividende od 12 kuna po dionici. Za 2003. dividenda po dionici iznosila je 16 kuna.

Više od 85 posto prodaje Pliva ostvaruje na međunarodnim tržištima, a upravo pad operativne dobiti tumače troškovima povezanima s 'proprietary' poslovanjem u iznosu od 70 milijuna dolara, odnosno smanjene prodaje Urecholina i većim izdvajanjima u pozicioniranje Sancture (lijeka za mokraćni mjehur), negativnim tečajnim razlikama od 15 milijuna dolara, smanjenjem rojaliteta od azitromycina od 13 milijuna dolara te troškovima usklađivanja zaliha u iznosu od 8 milijuna dolara.

Komentirajući rezultate poslovanja, predsjednik Uprave i izvršni direktor Plive Željko Čović u pisanoj izjavi ocjenjuje da su na generičko poslovanje negativno utjecala značajna sniženja cijena lijekova i sve jača konkurencija, posebno za dva vodeća proizvoda u SAD-u, kao i nove zdravstvene pristojbe u Europi.

Stanković podsjeća da je već donesena odluka o prestanku proizvodnje na najmanje jednoj od pet proizvodnih lokacija te da će ta proizvodnja biti preseljena u Hrvatsku.

A hrvatsko bi tržište trebalo u ovoj godini rasti oko 2 posto. Pritom Stanković iznosi i podatak da je lani prodaja u Hrvatskoj povećana 8 posto iako je došlo do ograničenja prepisivanja lijekova i snižavanja cijena. Na upit je odgovorio da su plaćanja HZZO-a prema ljekarnama i veledrogerijama prešla 250 dana.

Pliva će u 2005. prepoloviti svoja ulaganja u istraživanje i razvoj te nastaviti rad na minimalnom broju projekata u višim fazama razvoja, rečeno je.

Što se pak tiče poslovnih planova, u Plivi vjeruju da će generičko poslovanje biti pokretač rasta i to većeg od 10 posto zbog izlaska većeg broja proizvoda na ključna tržišta. No zbog promjena na tržištu i vlastita restrukturiranja "Grupa Pliva u ovom trenutku neće iskazati očekivanja financijskih rezultata za 2005."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙