FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u četvrtak, nakon dvodnevnog boravka u Jeruzalemu, u grad Ramalah na Zapadnoj obali, u svoj prvi posjet palestinskim područjima. Mesić će se u Ramalahu sastati s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem s kojim će razgovarati o šansama za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca. Bit će to prvi sastanak predsjednika Mesića s tako visokim palestinskim dužnosnikom nakon susreta s pokojnim palestinskim vođom Jaserom Arafatom u Davosu 2001. godine. Uoči puta u Ramalah, Mesić je izjavio da novo palestinsko vodstvo obećava no, da je za postizanje mira važno prekinuti financiranje terorizma i razviti palestinsko gospodarstvo. Prije odlaska na Zapadnu obalu, predsjednik Mesić susreo se u Jeruzalemu s izvršnim direktorom Centra Simon Wiesenthal Effraim Zuroff, direktorom Međunarodnih odnosa Svjetskog Židovskog Kongresa Bobbyjem Brownom i predsjednikom Svjetske Cionističke organizacije Yonahom Bezaleliom.

WASHINGTON

Hrvatska je predana punoj suradnji s Haškim sudom i nerazborito je dopustiti da neriješeni slučaj generala Ante Gotovine sprječava njezino uključivanje u Europsku uniju i NATO, rekao je u srijedu u Washingtonu hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica. "Nerazborito je dopustiti da jedan slučaj sprječava Hrvatsku u priključivanju Europskoj uniji i NATO-u, i tako sprječava stabilizaciju regije", rekao je Jurica polaznicima diplomatske akademije State Departmenta. On je kazao kako svi raspoloživi podaci pokazuju da Gotovina nije u Hrvatskoj te da je nepravedno očekivati da Hrvatska dokaže kako se on ne nalazi u zemlji. Jurica je istaknuo kako je Hrvatska predana punoj suradnji s Haškim sudom i međunarodnom zajednicom u rješavanju tog jedinog preostalog otvorenog pitanja njezine suradnje sa Sudom.

LJUBLJANA

Potpora slovenske vlade uključivanju Hrvatske u Europsku uniju racionalna je odluka i signal Zagrebu za više razumijevanja za stajališta Ljubljane o bilateralnim pitanjima, ocjena je slovenskog tiska dan nakon odluke o odgodi početka hrvatskih pregovora. Ipak, domaći komentatori upozoravaju u četvrtak premijera Janeza Janšu da njegova potpora Ivi Sanaderu ne smije ići predaleko jer će, kako tvrde, Slovenija u reguliranju spornih pitanja s Hrvatskom jednom možda morati računati upravo na one države koje su u srijedu u Bruxellesu uskratile svoju potporu Zagrebu. "Na prvi pogled teško je shvatiti zašto se Slovenija našla među državama koje su podržale početak pregovora EU-a s Hrvatskom bez izručenja Gotovine, a sama ima slaba iskustva s Hrvatskom kao kredibilnim pregovaračem. Slovenija mora podupirati i pomagati Hrvatskoj, ali ne bez uvjeta. Neka Hrvatska jasno pokaže da će poštovati i ostvarivati načela pravne države, da dogovori važe i da one koji krše načela prava valja izručiti sudu", navodi središnji slovenski list "Delo"..

SARAJEVO

"Hrvatska" na čekanju" i "Odgođeni pregovori o ulasku Hrvatske u EU" neki su od karakterističih naslova tekstova koje su u četvrtak objavili bosanskoherecgovački dnevni listovi izvješćujući o odluci Europske komisije da ne započne pregovore sa Zagrebom o punopravnom članstvu u Uniji. Za razliku od elektroničkih medija u BiH koji su vijestima iz Bruxellesa u srijedu posvetili značajnu pozornost no bez posebnih komentara, pisani mediji u četvrtak o ovome izvješćuju na stranicama rezerviranim za vanjsku politiku tretirajući posljednja zbivanja kao manje-više očekivani razvoj događaja. "Dnevni avaz" u izvješću temeljenom na agencijskim informacijama među ostalim navodi kako vrata Zgrebu ipak ostaju otvorena ističući kako je to signal i drugim zemljama zapadnog Balkana što Unija od njih očekuje. U sličnom tonu izvješćuje i "Oslobođenje", no pritom ističe kako posljednja odluka Europske komisije vodi jačanju desne oporbe "koja može destabilizirati Hrvatsku".

BEJRUT

Prva faza povlačenja sirijskih postrojbi iz Libanona je "uglavnom" završena, čime se Damask približio ispunjenju američkog zahtjeva da se potpuno povuče iz te susjedne zemlje, izjavio je u četvrtak izvor iz libanonske sigurnosne službe. Prema istom izvoru, svi sirijski vojnici i pripadnici obavještajne službe povukli su se u dolinu Bekaa u istočnom Libanonu ili su prešli u Siriju. "Prva faza povlačenja je uglavnom gotova. Ostalo je nešto logistike, ali ljudstvo je u cijelosti povučeno", pojasnio je. Iz Libanona se potpuno povuklo između 4.000 do 6.000 sirijskih vojnika, a 8.000 do 10.000 vojnika se nalazi u dolini Bekaa. Međunarodna zajednica želi da se svi sirijski vojnici povuku iz zemlje prije libanonskih izbora u svibnju.

ZAGREB

Anatolij Čubais, čelnik ruske državne elektroprivrede - Jedinstvenog energetskog sustava (UES), preživio je u četvrtak eksploziju i napad nepoznatih napadača koji su otvorili vatru iz automatskog oružja, priopćila je njegova tvrtka i policija, a prenijele su svjetske novinske agencije. Čubais (49) je jedna od najpoznatijih javnih osoba u Rusiji i ima ključnu ulogu u reformama za liberalizaciju energetskog sektora u zemlji. Eksplozivno sredstvo detonirano je prije prolaska dvaju vozila, u jednom je bio Čubais, a u drugom njegova pratnja, na Minskom autoputu. Nakon toga su dvije osobe otvorile vatru na automobile iz automatskog oružja i pobjegle u obližnju šumu. Direktor UES-a Andrej Trapeznikov rekao je da Čubais nije ozlijeđen u napadu. "Sve je u redu s Čubaisom. On je stigao u svoj ured", rekao je Trapeznikov, a prenijela je RIA Novosti. Čubais je izjavio da zna tko bi mogao stajati iza tog napada. "Prilično mi je jasno tko je mogao organizirati današnji napad. Najvažnije što mogu danas reći je to da ću udvostručiti svoje napore u svemu što radim za reformu energetskog sustava i jačanje demokratskih snaga", rekao je on u izjavi koji je objavila služba za odnose s javnošću UES-a. Čubais je kontroverzna figura zbog svoje uloge u privatizaciji, u kojoj su ruski "oligarsi" stekli ogromno bogatsvo, dok je običnim ljudima dramatično pao životni standard. Bio je i štićenik bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i šef njegove predizborne kampanje.

KANDAHAR

Najmanje je pet osoba poginulo, a više od 30 ih je ranjeno u četvrtak u eksploziji u Kandaharu za koju se odgovornima smatraju lokalni talibani, izvijestili su službeni izvori. Eksplozija je odjeknula u bivšem glavnom uporištu talibana, a poklopila se početkom razgovora američke državne tajnice Condoleezze Rice i afganistanskih čelnika u Kabulu. Visoki dužnosnik službe sigurnosti koji je želio ostati anoniman rekao je da je eksplozivna naprava podmetnuta te da je bila ostavljena u torbi pokraj ceste u gradskoj četvrti Azrati Baba. "Nema sumnje da su bombu podmetnuli talibani i da su upravo oni odgovorni", kazao je šef središnje policijske postaje u Kandaharu Mohammad Khan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙